DPS i SDP još između Martija i Tačija

To nije pitanje Srbije i Kosova, već ljudskih prava, kazao je “Vijestima” Obrad Gojković (SNP)

0 komentar(a)
25.01.2011. 08:12h

Od specijalnog izvještača “Vijesti” iz Strazbura

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) razmatraće danas i glasati o rezoluciji o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju je podnio Dik Marti i koja sa tim zločinom povezuje kosovskog premijera Hašima Tačija.

Dok se poslanici vladajućih Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) još razmišljaju kako će glasati, poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Obrad Gojković kazao je da će on biti za.

“To nije pitanje Srbije i Kosova, več ljudskih prava “, kazao je on “Vijestima”.

Ervin Spahić i Valentina Radulović-Šćepanović čekaju da se PSSE prvo izjasni o amandmanima, pa kad budu imali kompletnu sliku o tome kako rezolucija izgleda i što je sve u njoj, odlučiće da li da je podrže.

Šef delegacije Srbije u PSSE Dragoljub Mićunović očekuje da će Skupština usvojiti rezoluciju i najavio da će se njegova delegacija boriti protiv pokušaja relativizacije izvještaja koji je uradio Dik Marti.

Mićunović je novinarima u Strazburu kazao da oni neće ulagati amandmane na predlog rezolucije.

Iz Crne Gore jedna žena

Iako je predsjednik Odbora za jednake šanse žena i muškaraca Parlamentarne skupštine Žoze Mendeš Bota doveo u pitanje mandata delegacija Crne Gore, Srbije i San Marina zbog neučešća žena, to nikoga od njih neće spriječiti da danas učestvuju i glasaju na sjednici. Nadležno tijelo PSSE o mandatima će odlučiti sjutra veče ili u četvrtak.

Kako je Mićunović objasnio agenciji Beta, problem je u tome što je naknadno uvedena odredba da postoji razlika između članova delegacije i njihovih zamjenika.

Bota je rekao da, nakon izmjena u pravilima 2003, u delegacijama mora biti isti postotak žena kao u nacionalnom parlamentu ili makar jedna žena imenovana kao član delegacije. Za Crnu Goru je to važilo do ovog zasjedanja, kada je poslanica DPS-a Valentina Radulović-Šćepanović zamijenila svog kolegu Predraga Sekulića koji je, krajem prošle godine, iz poslaničke prešao u ministarsku fotelju.

Crna Gora ima tri člana u PSSE od čega je jedna žena, dok su u Srbiji četiri, a u San Marinu jedna žena zamjene, a ne stalni članovi.

Zbog neadekvatne zastupljenosti žena u delegacijama, do sada su dva puta osporeni mandati članova delegacije Irske i Malte 2004. Tada je PSSE odlučila da suspenduje pravo glasanja dok makar jedna žena ne bude imenovana kao član delegacije. Čim su to uradile, delegacijama je vraćeno pravo glasanja.