Pustili pacijente da se smrznu

Psihijatrijska bolnica u Havani nije uspjela da nabavi toplu odjeću, zastakli prozore i obezbjedi adekvatnu njegu pacjentima tokom naleta hladnoće uprkos tome što su joj za to sredstva bila dostupna.

78 pregleda0 komentar(a)
24.01.2011. 18:24h

Kuba traži kazne do 14 godina zatvora upravi i osoblju bolnice za mentalno zdravlje u kojoj je prošle godine 26 pacjenata umrlo od hladnoće, što je izazvalo skandal koji je pokazao propuste u zdravstvenoim sistemu na koji je ova ostrvska država ponosna.

Izricanje kazne se očekuje u sljedećih nekoliko dana

Optuženi, uključujući direktora bolnice, doktore i ostalo osoblje su optuženi za zloupotrebu sredstava i „zapuštanje maloljetnih, bolesnih i nesposobnih“.

„Otkako se ovo dogodilo, počeli smo dugu i napornu istragu za istinom koja se dotakla najdubljih osjećanja svakog Kubanca jer se desila u srcu sektora koji predstavlja ponos Kube“, prenio je vodeći provladin list „Granma“ navode tužilaca sa prošlonedjeljnog suđenja.

Žrtve su stradale tokom jedne nedjelje u januaru kada se temperatura, na ovom karipskom ostrvu sa blagom klimom, spustila na 3,6 stepeni celzijusa. O ovom događaju prve su izvijestile grupe boraca za ljudska prava, što je kasnije potvrdila vlada.

Komunistička vlada koju je 1959 osnovao Fidel Kastro, uspostavola je sistem univerzalne besplatne zdravstvene zaštite sa veoma velikim brojem doktora u odnosu na broj pacjenata. Ovim su postignuti zdravstveni pokazatelji koji predstavljaju konkurenciju bogatom Zapadu.

Suđenje dolazi u vrijeme kada Kuba preduzima umjerene korake da otvori privredu za mala privatna preduzeća i kada oko 500 000 radnika u državnom sektoru, uključujući i neke zaposlene u Ministarstvu zdravlja, treba da ostanu bez posla u pokušaju da se unaprijede državne službe, smanje socijalna davanja i povećaju porezi.

Nevladina kubanska Komisija za ljudska prava je navela da protiv optuženih u slučaju mentalne bolnice treba preduzeti oštre kazne, pa čak i smrnu. Ova grupa tvrdi da istraga protiv bolničkih vlasti nije dosegla do glavnih naredbodavaca.

„Ovo potvrđuje našu ubijeđenost da je sve sudska farsa. Svi optuženi su samo žrtvena jagnjad, stvarnu odgovornost imaju viši vladini zvaničnici“, rekao je portparol grupe Elizardo Sančez, koji je dodao da ima dokaze da je u bolnici umrlo oko 40 osoba.

Bivši ministar zdravlja Hoze Ramon Balagver, povukao se sa ministarske dužnosti prošle godine, ali je i dalje jedan od viših funkcionera u Komunističkoj partiji.