Vježbe za savršen stomak

Otkrijte kako za kratki vremenski period, za samo 10 -15 minuta dnevno, možete da ojačate trbušne mišiće i imate ravan stomak

0 komentar(a)
24.01.2011. 10:27h

Koja žena ne sanja o savršeno ravnom i oblikovanom stomaku koji ne mora da skriva širokom odjećom?

No, efekti čvrstog stomaka ne tiču se samo estetike: čvrstoća mišića tog dijela tijela jako je važna za zdravlje vaše kičme.

Potrebno vam je svega 10 do 15 minuta dnevno, četiri do pet puta nedjeljno da osnažite i istešete stomačne mišiće. Naravno, jako je važno da vježbe za trbušne mišiće radite pravilno i da te vježbe budu raznovrsne – jednolične vježbe se ne preporučuju.

Raznovrsne vježbe su cilj - važno je da cijelo tijelo sagorijeva kalorije. Bilo da se odlučite za brzo hodanje, trčanje, vožnju biciklom, plivanje itd., sve te vježbe će uroditi plodom. One uključuju i donji dio tijela, zadnjicu, bokove, listove... U prevodu, tim vježbama trošite više kalorija, što znači masnoće iz svih dijelova tijela. Nikako u tom procesu nemojte da zaboravite jačanje ramena, leđne mišiće. Samo kada vam se svi dijelovi tijela počnu oslobađati masnoća, tek tada ćete vidjeti prave rezultate u području abdomena, a rezultati sigurno neće izostati ako redovno vježbate.

Evo jedne od jednostavnijih vježbi za stomak, za koju vam je potrebna samo stolica:

1. Sjedite na stolicu, uhvatite se za krajeve sa svake strane i gornji dio tijela neka je nepomičan.

2. Pritisnite leđa na naslon, stisnite trbušne mišiće i dignite noge tako da koljena dižete prema grudima.

3. Ne savijajte leđa i pravilno dišite.

4. Polako spustite noge.

5. Ponovite vježbu 20-ak puta.

Vožnja bicikla

1. Legnite na leđa, savijte koljena, a stopala treba da budu ravno na podu.

2. Rukama se držite za glavu.

3. Gurnite donji dio leđa i izravnajte ih s podom, stisnite trbušne mišiće i tako držite. Ne zaboravite na pravilno disanje.

4. Dignite koljena i napravite ugao od 90 stepeni i polako počnite lagano da pedalirate nogama po vazduhu.

5. Radite vježbu tako da dižući se lijevim laktom dotaknete desno koljeno, koje ste isto primakli prema sebi. Druga noga neka vam obrazuje ugao od 45stepeni. I tako naizmjenično, desnim laktom dotaknite lijevo koljeno.

6. Vježbu ponovite u tri serije po 30 puta.