Legendarni Portishead nastupa na EXIT-u

Hoće li novine biti predstavljene javnosti do početka EXIT-a, još nije poznato, ali je sasvim izvjesno da će trip hoperi na Petrovaradinskoj tvrđavi prirediti pravi spektakl.

0 komentar(a)
21.01.2011. 11:44h

Legenda trip-hopa, bristolski sastav Portishead nastupiće na glavnoj bini Exita koji će od 7. do 10. jula biti održan u Novom Sadu.

Bend osnovan početkom devedesetih i nazvan po gradiću iz kojeg je potekao producent i multiinstrumentalista Geoff Barrow, prvim albumom Dummy iz 1994. je pokrenuo muzičku revoluciju i ostvario neočekivan svjestki uspjeh. Singlom All Mine, tri godine kasnije najavljuje album Portishead, a poslije objavljivanja live izdanja sa Njujorškom filharmonijom 1998, povlači se u decenijsku hibernaciju.

Povratnički album “Third” iz 2008, bez daha je ostavio i muzičke kritičare i fanove grupe. Bilo je to jedno od rijetkih povratničkih izdanja koje je donijelo novi kvalitet grupe koja se već smatrala otpisanom. Trojka koju uz Barrowa, čine gitarista Adran Utley i pjevačica Beth Gibbons, čiji sjetni, a očaravajući vokal zvuči gotovo nestvarno, objavila je prije godiinu dana i singl Chase The Tear, čiji je prihod otišao u humanitarne svrhe.

Barrow je nedavno na svom Twitter profilu najavio novi studijski materijal. Evo njegove poruke: "Neće biti NIKAKVOG besplatnog downloada. Neće biti NIKAKVIH bonus pjesama. Neće biti NIKAKVIH remikseva. Neće biti NIKAKVOG skrivenog materijala. Neće biti NIKAKVOG dodatnog sadržaja. Neće biti NIKAKVIH poslovnih partnera. Neće biti NIKAKVIH modnih linija. Neće biti NIKAKVIH slika iz tabloida. Neće biti NIKAKVOG troška u iznosu od 25 funti. Neće biti NIKAKVE ekipe sa ulice. Neće biti NIKAKVOG Twittera. Neće biti NIKAKVOG koncerta za novinare/blogere. Neće biti NIKAKVOG akustičnog sessiona. Neće biti NIKAKVE mogućnosti za susret sa nama. Neće biti NIKAKVE dotjerane verzije. Neće biti NIKAKVOG izdanja napravljenog samo i isključivo za iTunes. Neće biti NIKAKVE konferencije za novinare. Neće biti NIKAKVE azijske verzije. Neće biti NIKAKVOG materijala koji će odgovarati radio stanicama.

Samo muzika i mi".

Hoće li izdanje biti predstavljeno javnosti do početka Exita, još nije poznato, ali je sasvim izvjesno da će trip hoperi na Petrovaradinskoj tvrđavi prirediti pravi spektakl. Među dosad najavljenim izvođačima su Arcade Fire, Hadouken, Tiga, James Zabiela i Gramophonedzie.