Poslije Vikiliksa, imperija će se ponašati drugačije

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž jedan je od heroja ovog vremena, a iznošenje tajnih diplomatskih depeša dokaz je da najdragoceniji koncep – koncept pobune, nije sasvim izumro", kazao je književnik Balša Brković.

74 pregleda0 komentar(a)
19.01.2011. 21:26h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž jedan je od heroja ovog vremena, a iznošenje tajnih diplomatskih depeša dokaz je da najdragoceniji koncep – koncept pobune, nije sasvim izumro, kazao je književnik Balša Brković.

Govoreći na tribini "Novi svjetski poredak, slučaj Vikiliks", Brković je rekao da kompletan slučaj oko australijanskog novinara daje nadu da cinizam i laž nijesu pobjedili.

On je, međutim, dodao da je Asanžova pobjeda simbolička.

"Ta pobjeda neće urušiti američki sistem, ali će se, nakon Vikiliksa, imperija ponašati drugačije", objasnio je Brković.

Bivši crnogorski ministar i diplomata SR Jugoslavije Miodrag Lekić ocijenio je da je slučaj Vikiliks nastavak veb revolucije koja odavno traje i da ta "ideja transparentnosti" prevazilazi Asanža i svaku drugu ličnost.

On je rekao da su Amerikanci bez razloga ljuti na osnivača tog sajta, pojašnjavajući da bi prije svega trebali biti ljuti na sebe, što su dozvolili curenje bilo kakvih informacija.

Lekić je istakao da, u svakom slučaju, diplomatija ne smije da se krije, jer se u suprotnom degradira ta profesija.

"Javno je postalo sinonim za laž... Talas laži za vrijeme Buša je bio kao cunami, kakav li će biti talas istine", pitao je Kovačević

Govoreći, između ostalog, o dobrim stvarima Vikiliksa, on je rekao: "Mi nemamo šanse da saznamo kako je Šinavatra dobio crnogorsko državljanstvo, ne postoji neki Vladin biro koji će nam to saopštiti i zato moramo da čekamo na Vikiliks".

Rudović: Biće interesantno vidjeti depeše koje se tiču Crne Gore

Urednik političke redakcije u "Vijestima" Neđeljko Rudović kazao je da je taj slučaj veoma bitan i sa novinarskog aspekta, jer je medijima pružena prilika da imaju uvid u ekskluzivne materijale, koje "generacije novinara prije nas nijesu imale".

On se složio sa Brkovićem da je svijetu trebala pobuna poput Vikiliksa, ali je napomenuo da je Asanž u svojim rukama imao teško naoružanje, koje je trebalo znati koristiti.

Rudović je, objašnjavajući svoju tezu, podsjetio da su se u moru informacija sa Vikiliksa pojavile i neke o područjima koje SAD smatraju bitnim za svoju nacionalnu bezbjednost i zapitao se da li je objavljivanje takvih podataka svrsishodno.

Praveći paralelu sa Crnom Gorom, on je kazao da su Amerikanci tražili od makedonskih vlasti da uhapse nekoliko viskopozicioniranih političkih funkcionera, kako bi ubrzali evroatlanstke integracije.

"Analogija je jasna. Biće interesantno vidjeti depeše koje se tiču Crne Gore", kazao je Rudović.

Profesor Filip Kovačević rekao je da je oduvijek postojala javna i tajna diplomatija, ali da je "lažljiva i licemjerna diplomatija" u SAD eskalirala u vrijeme vladavine Buša Juniora.

"Javno je postalo sinonim za laž... Talas laži za vrijeme Buša je bio kao cunami, kakav li će biti talas istine", pitao je Kovačević.