Najviše oboljelih od gripa je iz Podgorice

Pacijentkinja koja je preminula liječena je od moždanog udara, šećerne bolesti i obostrane upale pluća.

0 komentar(a)
18.01.2011. 18:38h

Sedamdesetodvogodišnja pacijentkinja smještena u Kliničkom centru, kod koje je dokazan virus gripa tipa A, a koja je i hronično oboljela, preminula je u ponedjeljak, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Pacijentkinja je liječena od moždanog udara, šećerne bolesti i obostrane upale pluća.

Institut za javno zdravlje juče je potvrdio još devet novih slučajeva virusa A H1N1, kao i jedan tip A.

"Najviše novodijagnostikovanih pacijenata je iz Podgorice, i to šest, a po jedan su iz Danilovgrada, Kotora, Tivta i Cetinja, i svi su relativno stabilnog zdravstvenog stanja, osim jednog oboljelog lica starosti 57 godina čije stanje se za sada procjenjuje kao nestabilno", saopštio je direktor dr Boban Mugoša.

U Kliničkom centru se liječe 44 pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa influence A i A H1N1. Kako je saopšteno iz te ustanove, u Instititu za bolesti djece hospitalizovano je desetoro djece uzrasta do sedam godina i stabilnih su vitalnih parametara.

"U Internoj klinici hospitalizovano je 14 pacijenata, od kojih su tri u Intenzivnoj jedinici i vitalno su ugroženi, u Klinici za infektivne bolesti 15 pacijenata, u Klinici za ortopediju i traumatologiju dva, Klinici za psihijatriju jedan pacijent i Klinici za ginekologiju i akušerstvo jedna porodilja", saopšteno je iz te ustanove.

U Crnoj Gori je, od 10. januara, kada je dokazan prvi slučaj gripa ove sezone, infekcija virusom gripa dokazana kod 107 osoba.

Dr Boban Mugoša je naglasio da je od 107 pozitivnih rezultata, 83 je influenca A H1N1 09, a kod 24 osobe je dokazan virus influence tip A.

"U narednom periodu Institut će jednom nedjeljno davati redovna saopštenja za javnost", rekao je on.