Forenzičari: Vatra je krenula iz kamina

Kroz proces će se utvrditi i visina materijalne štete, a u požaru je, pored ugostiteljskog dijela, izgorjela prodavnica suvenira i cjelokupna zaliha robe, vlasništvo NP “Durmitor”, vrijedna oko 20.000 eura .

81 pregleda0 komentar(a)
pozar_1, Foto: O. Pješivac
18.01.2011. 17:38h

Požar u kome je prošle godine u potpunosti izgorio popularni restoran “Crno jezero” izazvalo je loženje vatre u kaminu, piše u nalazu vještaka.

Stručnjaci forenzičari smatraju da se metalna cijev koja odvodi produkt gorjenja pregrijala i zapalila drvene djelove objekta sa kojima je bila u neposrednom kontaktu.

Tim nalazom počinje krivični proces kojim će se utvrđivati konkretna krivica za ovaj požar.

Kroz proces će se utvrditi i visina materijalne štete, a u požaru je, pored ugostiteljskog dijela, izgorjela prodavnica suvenira i cjelokupna zaliha robe, vlasništvo NP “Durmitor”, vrijedna oko 20.000 eura

Objekat je vlasništvo NP “Durmitor”, a od prije tri godine, zajedno sa motelima “Radovan luka” i “Sušica” i objektom sličnih karakteristika pored Biogradskog jezera, bio je pod višegodišnjim zakupom nikšićke firme “Đurković kompani”.

Vatrogasci su petog dana decembra, prije svitanja, sa dva vozila pokušavali da spasu atraktivnu turističko-ugostiteljsku destinaciju, ali je uglavnom drvenu konstrukciju vatra brzo pretvorila u zgarište.

Tom prilikom u objektu se nalazio noćni čuvar Saša Jović koji je ostao nepovrijeđen. Jović je građanima i policajcima koji su prvi stigli do objekta koji je gorio ispričao da je zbog hladnoće ložio vatru u kaminu restorana.

Kad je došlo do požara, pokušavao je sam gasiti, ali bez uspjeha. Nije znao brojeve telefona policije i vatrogasaca, već je otišao i neposredno prijavio.

Iz JP “Nacionalni parkovi Crne Gore” ranije je saopšteno da zakupac nije zaključio polisu osiguranja objekta i zbog nesavjesnog odnosa prema imovini koja mu je povjerena raskinuo dalju saradnju sa “Đurković kompani”.

Od atraktivnog turističko-ugostiteljskog objekta ostala je hrpa pepela, ugljenisanog drveta i deformisanog limenog krova. Već ovog proljeća na ovom zgarištu gradiće se novi objekat.

“U toku je prikupljanje ponuda za izradu glavnog projekta novog restorana. Tokom februara raspisaće se tender za privatno javno partnerstvo u izgradnji i korišćenju objekta određeno vrijeme. Ako takve ponude za nas budu neodgovarajuće sa aspekta ekonomske isplativosti, gradićemo ga sopstvenim sredstvima”, kazao je direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović.

On je kazao da će novi objekat biti sagrađen do početka jula ove godine kada uobičajeno počinje glavna turistička sezona.

O. P.