Sindikat Livnice sumnja u krađu sredstava za rad

Sindikat nikšićke Livnice podnijeće prijave policiji i javnom tužiocu zbog osnovane sumnje da se, kako je objašnjeno iz te fabrike organizovano kradu izuzetno skupa osnovna sredstva za rad, takozvani modeli.

0 komentar(a)
Sindikat Livnice, Foto: Arhiva Vijesti
14.01.2011. 14:59h

Sindikat nikšićke Livnice podnijeće prijave policiji i javnom tužiocu zbog osnovane sumnje da se, kako je objašnjeno iz te fabrike organizovano kradu izuzetno skupa osnovna sredstva za rad, takozvani modeli. Sindikat je najavio i da će sa tim upoznati i Ministarstvo ekonomije. Predstavnici Sindikata podsjećaju da su krivične prijave podnosili i prije tri godine, ali protiv tadašnjeg rukovodstva fabrike, koje je omogućilo iznošenje tih modela, dok su radnici bili u štrajku.

Dug od pola miliona Oni ukazuju da su radnici najveći potražioci od Livnice, jer im se za plate za dvije godine, regrese, stambene kredite i akcijski kapital ukupno duguje pola miliona EUR ili pojedinačno po deset hiljada. „Iako nam je Željezara, kao prodavac Livnice u maju prošle godine isplatila otpremnine u ukupnom iznosu od 1,3 miliona EUR, naš status i dalje je neregulisan, jer Vlada nije ispoštovala dogovoreno i proglasila nas tehnološkim viškom, kako bi ostvarili prava na Birou rada“, ukazuju predstavnici Sindikata. Oni tvrde da im je iz Vlade ranije sugerisano da radnici, kao najveći potražioci, pokrenu stečajni postupak i objašnjavaju da to nijesu uradili jer od nadležnih nijesu mogli saznati da li je italijanska kompanija Gatti i dalje vlasnik Livnice. Gatti je, kako dodaju, zatvorio fabriku, u kojoj je bilo zaposleno 100 radnika i tvrde da imaju informacije da su predstavnici te italijanske kompanije prije nekoliko mjeseci dolazili u Željezaru da pregovaraju o prodaji Livnice, ali da dogovor nije postignut.