Francuska protiv svih

Pred 22. rukometni Mundijal, koji počinje sjutra u Švedskoj, postavlja se samo jedno pitanje - može li iko da zaustavi Nikolu Karabatića, Tjerija Omejera, Lika Abaloa i drugove?

0 komentar(a)
Rukomet svjetsko, Foto: REUTERS
12.01.2011. 13:41h

Nikada u istoriji rukometa jedna reprezentacija istovremeno nije bila olimpijski, svjetski i evropski prvak. Sve do pojave nevjerovatne generacije Kloda Oneste, koja hara već dvije godine.

Francuzi su nevjerovatnu nisku trofeja počeli na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, nastavili je pet mjeseci kasnije na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj, a het-trik zaokružili prije nepunih 12 mjeseci na šampionatu Starog kontinenta u Austriji. Pred 22. rukometni Mundijal, koji počinje sjutra u Švedskoj, postavlja se samo jedno pitanje - može li iko da zaustavi Nikolu Karabatića, Tjerija Omejera, Lika Abaloa i drugove?

Kladionice nemaju dilema, kvota na odbranu zlata je 2,35. Intoniranje „Marseljeze” na pobjedničkom ceremonijalu, ako je suditi po očekivanjima, možda mogu da spriječe Hrvatska, Španija, Danska, Švedska, Poljska i Njemačka.

Ipak, dileme ko je apsolutni favorit nema. Čak iako neće biti sjajnog Danijela Narsisa i prve bekovske alternative Gijoma Žila...

- Ovi problemi mi ne remete san. Odsustvo igrača shvatam kao nešto neizbježno, zato smo se potrudili da pronađemo pravu formulu i pored izostanka Narsisa i Žila. Mislim da je ovo prvenstvo stvoreno za Havijera Barašea - poručio je Onesta.

Sjajni strateg, koji je nakon zlata na Svjetskom prvenstvu 2001. naslijedio Danijela Konstantinija na klupi „trikolora”, zna da njegov tim ne može da se prošeta do druge uzastopne, odnosno četvrte titule prvaka planete.

- Ne slažem se sa ocjenama da ćemo lako da stignemo do zlata. Ovaj tim može da nastavi sjajni niz, ali treba da budemo svjesni da su rivali „naoštreni” i da imaju veliki kvalitet - zaključio je Onesta.

Već godinama najveći rival Francuske je Hrvatska. „Kauboje” će prvi put na nekom velikom takmičenju sa klupe predvoditi nekadašnji kapiten Slavko Goluža, koji je naslijedio kontroverznog Lina Červara, a na terenu se zna oko koga se sve vrti - fenomenalnog Ivana Balića.

Dvije najdominantnije svjetske selekcije su se prije nekoliko dana srele u finalu turnira u Parizu, a Francuzi su slavili sa 28:27. „Galski pjetlovi” su tako nastavili seriju iz finala posljednjeg Evropskog i Svjetskog prvenstva.

- Fali nam još pola minuta dobre igre da savladamo Francuze - ocijenio je Balić. - Izradili smo njihovu odbranu dvadesetak puta, a mali pad koncentracije u napadu nam je odnio pobjedu. Treba nam još samo malo treninga da uigramo napad i sve će biti u redu.

Šansu iz prikrajka vrebaju Danska, Poljska, Njemačka i domaća Švedska, koja će i otvoriti šampionat večerašnjim duelom sa nejakim Čileom (20.15), a kladionice kao trećeg favorita izdvajaju Španiju. I to samo zbog jednog čovjeka - Arpada Šterbika. Sjajni golman je napokon dobio dozvolu da igra za „crvenu” furiju” i biće veliki adut najtrofejnijeg trenera u istoriji Barselone, Valera Rivere.

Najteža grupa je svakako C, u kojoj su, pored Hrvatske, Danska, Srbija, Rumunija, Australija i Alžir. U drugu fazu prolaze po tri ekipe iz četiri grupe.

Grupa A

Petak:

Francuska - Tunis (18)

Njemačka - Egipat (18.15)

Španija - Bahrein (20.15)

Grupa B

Petak:

Island - Mađarska (17)

Norveška - Japan (19.10)

Austrija - Brazil (21.30)

Grupa C

Petak:

Hrvatska - Rumunija (18)

Danska - Australija (20.15)

Srbija - Alžir (20.45)

Grupa D

Četvrtak:

Švedska - Čile (20.15)

Petak:

Južna Koreja - Argentina (18.15)

Poljska - Slovačka (20.15)