Savjet Evrope ukinuo Crnoj Gori postprijemni monitoring

Predstavnici SE neće više dolaziti da bi pisali specijalne izvještaje o stanju u Crnoj Gori.

53 pregleda0 komentar(a)
12.01.2011. 20:22h

Komitet ministara Savjeta Evrope jednoglasnom odlukom ukinuo je juče Crnoj Gori postprijemni monitoring, saopšteno je iz Vlade.

“Takva politička odluka uslijedila je nakon što je Izvjestilačka radna grupa za demokratiju pozitivno ocijenila napredak koji je naša država ostvarila na planu ispunjavanja obaveza preuzetih učlanjenjem u SE”, ističe se u saopštenju.

Otpravnik poslova Stalne misije Crne Gore u Strazburu Ivan Ivanišević istakao je da ukidanje postprijemnog monitoringa Crnoj Gori predstavlja priznanje za ostvarene rezultate na planu sveukupnih reformskih aktivnosti postignutih u trogodišnjem periodu od učlanjenja u Savjet Evrope.

Ukidanje ove vrste monitoringa znači da je Crna Gora usvojila i ratifikovala sve konvencije i dostigla određen nivo demokratskih standarda. Izvjestioci za Crnu Goru Žan Šarl Gardeto i Serhij Holovati bili su sastavili dugačak spisak obaveza koje je Podgorica morala da uradi.

Poslednji od tih zadataka urađen je početkom decembra. Gardeto i Holovati neće više dolaziti u Crnu Goru, sastajati se sa predstavnicima vlasti i praviti specijalni izvještaj.

U saopštenju Vlade je navedeno da će se budući odnosi između Crne Gore i SE odvijati na bazi redovnog dijaloga u kojem će biti razmatrani tekući demokratski procesi i njihova usaglašenost sa pozitivnim normama SE, čime će se i nadalje promovisati temeljne vrijednosti i standardi ove ogranizacije.

Crna Gora je sa monitorinzima završila poslije četvrtog ciklusa dok je nekim drugim zemljama kao što su Monako, Srbija, Moldavija, Makedonija morale da prođu i po desetak ciklusa.

Ukidanje postprijemnog monitoringa je veliko priznanje za Crnu Goru koje je, kako su “Vijestima” saopštili prisutni na sjednici, ispraćeno velikim aplauzom svih zemalja članice SE, pa gotovo da nije bilo potrebe za formalnim glasanjem o tome.

Predstavnici SE neće više dolaziti da bi pisali specijalne izvještaje o stanju u Crnoj Gori.