8 oboljelih od novog gripa, zaražena djevočica od 4 godine

Svi pacijenti su smješteni u KCCG i relativno su stabilnog zdravstvenog stanja“, saopštila je dr Vesna Beatović, načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u Institutu.

61 pregleda0 komentar(a)
11.01.2011. 19:56h

Još sedam slučajeva infekcije virusom novog gripa juče su potvrđena u Institutu za javno zdravlje što čini ukupno osam potvrđena slučaja ove sezone.

Direktor Instituta dr Boban Mugoša je “Vijestima” kazao da je sedam novih pacijenata starosti od 4 do 66 godina. Najmlađi oboljeli je djevojčica stara 4 godine, koja je iz Danilovgrada, petoro je iz Podgorice, a po jedno iz Kolašina i Nikšića

„Svi pacijenti su smješteni u KCCG i relativno su stabilnog zdravstvenog stanja“, saopštila je dr Vesna Beatović, načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u Institutu.

Minstar dr Miodrag Radunović je sinoć RTCG kazao da je do sada registrovano 136 stanja sličnih gripu te da se može očekivati epidemija. On je rekao i da je zdravstveni sistem potpuno spreman za moguću epidemiju, jer imaju iskustvo od prošle godine.

Vakcinisano 6000 Podgoričana

I Podgoričanin (44), prvi kojem je potvrđen virus gripa A H1N1, stabilnog je zdravstvenog stanja, saopšteno je iz KCC.

On je zvanično prvi potvrđeni slučaj novog gripa u ovoj sezoni, a kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, smješten je na Internoj klinici u Kliničkom centru, i, osim infekcije, ima i hroničnu upalu disajnih puteva.

Zdravstvene vlasti su juče pozvale građane da se vakcinišu, kako bi se izbjeglo širenje epidemije i negativne posljedice obolijevanja.

Iz Instituta je saopšteno da je građanima na usluzi 32.000 vakcina protiv sezonskog gripa renomiranog britanskog proizvođača ”GlaxoSmithKline”, koje su takvog sastava da štite i od novog AH1N1.

“U Podgorici je oko šest hiljada građana vakcinisano protiv sezonskog gripa”, kazao je direktor Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić.

Na vakcinaciju je ranije pozvao i ministar Miodrag Radunović, koji je poručio da su svi koji su primali sezonske vakcine zaštićeni i od novog gripa.

Kraj raspusta mogući početak pandemije

S obzirom na to da se uskoro đaci vraćaju u klupe, a fakulteti su već počeli sa radom, iz Instituta su kazali da je širenje gripa u školama i na fakultetima značajan faktor širenja pandemije u zajednici, jer kada se gripa jednom nađe u školskom okruženju, vrlo se brzo širi i prenosi na porodice oboljelih učenika i lokalnu zajednicu.

U fazi kada još nema masovnog obolijevanja, politika zatvaranja škola i fakulteta može imati značajan efekat na usporenje širenja pandemije, ali se, kako savjetuju epidemiolozi iz Instituta, zasada, preventivno zatvaranje vaspitnih i obrazovnih ustanova, generalno, ne preporučuje u većini država svijeta. Pojedinačni slučajevi zatvaranja su mogući uz adekvatna obrazloženja.

“Uprava škole u konsultaciji resornim Ministarstvom prosvjete i nauke i lokalnom zdravstvenom službom može, na period od sedam do 14 dana, da oslobodi nastave učenike jednog ili više razreda u kojima je registrovana laboratorijska potvrda pandemijskog gripa kod jednog ili više učenika, ili da zatvori školu u slučaju da se procijeni da će to biti korisno da se spriječi pojava epidemije u školi”, savjetuju iz Instituta.

Epidemiolozi savjetuju da učenici sa simptomima bolesti slične gripu ne treba da pohađaju školu, a ako ipak dođe, dežurni nastavnik ,profesor ili razredni starješina treba takvog učenika da pošalje kući.

Prehlada i grip - istine i zablude

Na sajtu Instituta za javno zdravlje se mogu naći i informacije o tome kako prepoznati da li simptomi odgovaraju prehladi ili gripu. ZABLUDA: "Stomačni grip" je jedna vrsta gripa.

ISTINA: Jedna od tri osobe koja oboli od gripa može da ima i stomačne tegobe, ali to je veoma rijedak glavni simptom gripa.

Drugi virusi i bakterije, odnosno trovanje hranom su češći uzroci mučnine, povraćanja i proliva, ipak postoji grip kod odraslih osoba koji često počinje stomačnim tegobama (prolivom), stoga ukoliko dolazite iz oblasti u kojima je registrovan ptičji grip obavezno to napomenite ljakaru.

ZABLUDA: Grip ili prehladu možete dobiti ako izlazite vani po hladnom vremenu.

ISTINA: Grip i prehlade su mnogo češće u zimskom periodu, iz razloga što se zbog hladnoće osobe skupljaju u zatvorenim prostorima, pa se virus lakše prenese. Tako da grip i prehlada nemaju veze sa boravkom u vanjskim prostorima po hladnom vremenu (hladnoća može da oslabi imuni sistem, ali gripa nema bez kontakta sa virusom gripa).

ZABLUDA: Prehladu treba iscrpiti glađu, a grip nahraniti.

ISTINA: Ovakva ideja se ne preporučuje ni u kom slučaju.

Kod prehlada i gripa, potrebno je uzimati nešto više tečnosti nego obično.

Treba piti vodu i sokove, jesti prema apetitu, i uzimati tople napitke kako bi se ublažio kašalj i upaljeno grlo. Ipak ne treba se “nalivati” tečnošću i opterećivati kardiovaskularni sistem i bubrege, naročito ukoliko imate hronične bolesti srca, pluća i bubrega.

ZABLUDA: Pileća supa i vruća alkoholna pića su djelotvorni u liječenju gripa i prehlade.

ISTINA: Pileća supa je popularan kućni lijek, i ako kao i drugi topli napici može da ublaži bol u grlu ili kašalj, pileća supa nema poseban efekat u liječenju gripa i prehlade. Vruća alkoholna pića, kao i sve druge napitke koji sadrže alkohol treba izbjegavati dok ste bolesni.

U Zagrebu umro vakcinisani pacijent

U zagrebačkoj bolnici “Dr Fran Mihaljević” preminuo je 46-godišnji muškarac, treća žrtva koju je ove sezone u Hrvatskoj uzeo virus svinjskog gripa, piše Index.

Prema pisanju hrvatskih medija, Nacionalni centar za infulencu je do sada zabilježio oko 380 oboljelih od novog gripa, ali vjeruje se da je taj broj zapravo dosta veći, s obzirom na to da mnogi koji su zaraženi nisu posjetili ljekara.

Pacijent je hospitalizovan u subotu, a nisu mu pomogli ni intenzivna njega ni vještačko disanje.

Umro je od akutnog respiratornog distres-sindroma, odnosno ARDS-a koji je posljedica gripa.

On je prije četiri godine prebolio tešku legionelozu, imao je dijabetes i 150 kilograma, a gojaznost povećava rizik za komplikacije usljed obolijevanja od gripa. Kako je saopštio načelnika bolnice dr Antun Beus, pacijent je vakcinisan protiv svinjskog gripa. Ljekari sada istražuju zašto njegovo tijelo nije razvilo antitijela za zaštitu od gripa.