Radunović bez komentara, Bjelica nedostupan

Nakon optužbi ministra Radunovića da u kotorskoj bolnici ima korupcije, niko da napravi prvi korak.

208 pregleda0 komentar(a)
10.01.2011. 14:10h

Priča o navodnom postojanju korupcije u kotorskoj bolnici nije dobila očekivani rasplet, koji su najavili i direktor te bolnice dr Nebojša Bjelica i ministar zdravlja doc dr Miodrag Radunović.

Sastanak menadžmenta Opšte bolnice u Kotoru, koji je najavljivao direktor dr Bjelica nije održan, zato što je većina članova menadžmenta na godišnjem odmoru i van Kotora.

To je za “Skala” radio kazao direktor te ustanove, koji nije odgovarao na pozive novinara “Vijesti”. Na njegov mobilni telefon javila se sekretarica, navodeći da je dr Bjelica zauzet.

“Do danas Opšta bolnica u Kotoru nije dobila ništa od ministarstva zdravlja, ni u pismenoj ni u usmenoj formi. Neću podnijeti ostavku, jer za to ne vidim razlog. Nastavljam i dalje da radim posao direktora ove ustanove, načelnika i kardiologa Internog odjeljenja”, kazao je dr Bjelica.

I ministar Radunović je prošle nedjelje najavio da će se danas pozabaviti situacijom u kotorskoj bolnici, ali iz tog ministartva nije bilo moguće dobiti informaciju da li je to i učinio.

“Vijesti” su nezvanično saznale da nikakav dopis nije upućivan direktoru kotorske bolnice, kojeg je ministar pozvao da podnese ostavku zbog sve učestalijih prijava za korupciju u toj ustanovi.

Vučetić: Nema korupcije, života mi!

Načelnik hirurškog odjeljenja koje je označeno kao odjeljenje na kojem ima najviše korupcije, dr Vojislav Vučetić, kategorički je negirao takve navode.

“Na ovom odjeljenju nikada nije bilo, niti danas ima korupcije, to mogu životom da garantujem. Ne može se donositi sud i optuživati na osnovu anonimne prijave, treba to i dokazati. Evo možete doći na odjeljenje, pitati pacijente koji se sada liječe, i koji su se liječili ovdje da li im je neko ikada tražio novac za usluge liječenja. Za svakog pacijenta postoje kartoni sa adresama, pa krenite redom, zovite ih, i pitajte da li je bilo korupcije”, kazao je dr Vučetić “Vijestima”.

Predsjednik UO dr Mladen Donković kazao je za “Vijesti” da ne može ništa komentarisati jer se nalazi na godišnjem odmoru, van Crne Gore. On je rekao da je o ovom slučaju čuo preko medija, te da se na posao vraća u ponedeljak.

Ministar je, neposredno pred Božićne praznike, saopštio da je to ministarstvo upoznato sa nekoliko prijava u kojima se za korupciju tereti osoblje Opšte bolnice u Kotoru. Prijave su, kako je kazao, stigle uglavnom putem besplatnog broja za prijavljivanje korupcije 0800 81 444.

“Posljednja je izrečena u jednoj radio-emisiji, neposredno pred Novu godinu, kada je jedan slušalac otvoreno rekao da u toj ustanovi za dobar dan traže 20 eura”, rekao je on.

Dara je prevršila mjeru i za to neko treba da odgovara, poručio je nedavno Radunović

Radunović je kazao da je sa tim i sa drugim, sve učestalijim prijavama, upoznat Sektor za kontrolu i unapređenje kvaliteta, pri Ministarstvu koji procesuira prijave nadležnim državnim organima.

Nema istrage

Ministar tada nije dao odgovor na pitanje da li je, kome i kada proslijeđena ta prijava, i najavio da će takve podatke dati javnosti poslije praznika.

“Dara je prevršila mjeru i za to neko treba da odgovara", poručio je Radunović, i dodao da to nije napad ni na jednog pojednica, već borba protiv korupcije i obezbjeđivanje kvalitetne zdravstvene zaštite. On je kazao da će se tim pitanjem pozabaviti poslije praznika.

Iz Uprave za antikorupciju nijesu imali informaciju o tim prijavama. Službenik te uprave kazao je da u evidenciji nemaju podatak da su oni proslijedili prijavu za korupciju u toj bolnici nadležnim organima.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužilaštvo i policija nijesu pokrenuli istragu o navodnoj korupciji u kotorskoj bolnici.