Prvi pacijent zaražen novim gripom stabilan

Prema saznanjima “Vijesti”, Institut za javno zdravlje je danas registrovao prvi slučaj obolijevanja od A H1N1 influence.

0 komentar(a)
10.01.2011. 13:08h

Novi grip i zvanično je došao i u Crnu Goru. Prema saznanjima “Vijesti”, Institut za javno zdravlje je registrovao prvi slučaj obolijevanja od A H1N1 influence.

Epidemilog i načelnik odjeljenja za zarazne bolesti Mr Sci. Dr Veselinka Beatović je kazala da je nacinalna laboratorija Instituta dokazala prvu infekciju virusom gripa kod pacijenta starosti 44 godine, smještenog u Klinički centar Crne Gore koji inače ima hronično oboljenje disajnih puteva i koji je trenutno stabilnog zdravstvonog stanja.

“U pitanju je virus influence A H1N1, odnosno pandemijski, prošlogodišnji soj, koji je ove godine postao sezonski. Ovaj soj virusa gripa je za sada dominantan u većini evropskih zemalja”, saopštila je Beatović.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša izjavio je prije mjesec dana da se očekuje pojava novog gripa i u Crnoj Gori i apelovao na građane da obrate pažnju na prevenciju i da se vakcinišu protiv virusa H1N1.

Prošli nalet zarazio 1.448 osoba

Mugoša je novinarima povodom pojave novog gripa u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj i smrtnih slučajeva u tim zemljama, kazao da „virus veoma lako može da se pojavi i u Crnoj Gori”.

On je naveo da je u Crnoj Gori „prošao prvi talas” novog gripa i da u slučaju ponovne pojave „očekuje nešto blažu kliničku sliku”.

„Treba biti na oprezu”, kazao je direktor Instuta za javno zdralje i apelovao na građane da obrate pažnju na prevenciju, ishranu i da prime vakcine kojih ima dovoljno.

Tokom prošlogodišnjeg naleta gripa u Crnoj Gori je registrovano 1.448 osoba sa simptomima virusa i 3.588 osoba s akutnim respiratornim infekcijama.

Od 22. juna 2009, kada je registrovan prvi slučaj obolijevanja, do sada su laboratorijski potvrđena 323 slučajeva obolijevanja, a osam osoba je preminulo sa dokazanom infekcijom novog virusa gripa.