Podrška izbornom zakonu veća od 80 odsto

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) rekao da je crnogorska vlast pred velikim iskušenjem.

61 pregleda0 komentar(a)
03.01.2011. 12:37h

U crnogorskom parlamentu za usaglašavanje izbornog zakona sa Ustavom glasaće 80 ili 90 odsto poslanika, ocijenio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić. Skupština Crne Gore nedavno je produžila peti put rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom do 31. maja, a Milić smatra da za to najveću odgovornost ima predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić. “Po mom očekivanju za ovaj izborni zakon glasaće ili više od 80 odsto poslanika ili preko 90. Tih deset odsto zavisi da li će Socijaldemokratska partija (SDP) podržati izborni zakona”, rekao je Milić za Radio Crne Gore. On smatra da je crnogorska vlast pred velikim iskušenjem u vezi sa usaglašavanjem izbornog zakona sa Ustavom Crne Gore.

“Izbornog zakona nema, ako za njega ne bude glasala Demokratska partije socijalista (DPS). Sve ostale stranke u Skupštini da se sastave nemaju potrebne dvije trećine”
Milić smatra da Lukšić kao novi premijer ima veliku šansu. Prema njegovim riječima Lukšić za reforme ima podršku Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i SNP-a. “Ima deklarativno i od DPS i SDP-a. Podrška SNP-a Lukšiću mnogo je iskrenija nego što je možda podrška onih koji su u parlamentu glasali za njega”, kazao je on. Govoreći o hapšenjima u Budvi, Milić je rekao da je Crna Gora već na dobitku, ali i ocijenio da je pitanje da li će se neko drznutu da obezbijedi “isto ponašanje državnog tužioca kao što je to bilo u prethodnom periodu”. “Presunpcija nevinosti je ono što mora da bude temelj svakog društva i rada državnih organa koji treba da dokažu da su u pravu i da nema politizacije procesa”, rekao je Milić. On smatra da je hapšenjima u Budvi pokrenut proces ali da opterećenje može biti kako će se on odvijati do kraja i da li će biti političkog pritiska. Milić je kazao da je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da Popis stanovništva koji biti održan od 1. do 15. aprila bude oslobođen politzacije. “Međutim dođoše eksperti promijeniše zakon i ubaciše neka rješenja koja su problematična”, rekao je Milić. On je kazao da je u vezi sa tim prisustvovao sastanku u kancelariji potpredsjednika parlameta Željka Šturanovića na kome je bio i novi premijer Igor Lukšić, predstavnici Monstata i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Milić je rekao da mu je žao mi je što niko od prisutnih nije smatrao da je potrebno da na sastanak pozove predstavnike SDP-a. “Na tom sastanku dogovoreno je da nema politizacije popisa stanovništva. Oni koji su prisustvovali sastanku kazali su da će poštovati politčki dogovor koji je postignut – izigrali su to sve. Postavke tog političkog dogovora ostaju na stolu igrati se niko neće”, poručio je Milić.