Proizvod novog razmišljanja

Ova izložba predstavljena je prije Podgorice u Zagrebu, odnosno otvorila je manifestacija “Kreativna Crna Gora: Dani Crne Gore u Zagrebu” koja je predstavila crnogorsku kulturu, ekonomiju, politiku u Hrvatskoj

417 pregleda0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Savo Prelević

Zajednička izložba odabranih djela članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore koji imaju manje od 41 godine, a simbolično nazvana 26<41 otvorena je u Umjetničkom paviljonu ULUCG. Ova postavka simbolično predstavlja radove 26 umjetnika koji su se predstavili djelima rađenim različitim pristupima, od klasičnih slikarskih djela do instalacija...

Predsjednik ULUCG Igor Rakčević ističe da je ovom postavkom veoma zadovoljan.

“Moje lične impresije jesu da je ova izložba u ovom prostoru veoma lijepo legla. Mogu reći da u posljednjih nekoliko godina nijesam primijetio da se nešto slično, ovako lijepo, desilo. Možda tome doprinosi to što je ovaj prostor svježe okrečen...”, kazao je on na šta je publika reagovala tihim smijehom shvativši to kao šalu...

No, kako i kažu, u svakoj šali ima pola istine, a u ovoj je istina tužna.

“To ne govorim šale radi, već da bih naglasio situaciju da ULUCG već osmu godinu nema potporu države Crne Gore, da nemamo nikakvog budžeta i da smo jednostvano prinuđeni da se koristimo stvarima kako bismo se snašli za ovakve događaje”, istakao je Rakčević.

Sa izložbe

On je dodao i da bi mladi umjetnici bili više zastupljeni u radu i aktivnostima ULUCG da su drugačije okolnosti u kojima ova institucija funkcioniše.

“Mladi umjetnici bi u suprotnom slučaju imali mnogo veću zastupljenost kada su u pitanju aktivnosti ULUCG, ali uspjeli smo da pripremimo i ovu izložbu koja predtsavlja uzajaman trud i zalaganje”.

Ova izložba predstavljena je prije Podgorice u Zagrebu, odnosno otvorila je manifestacija “Kreativna Crna Gora: Dani Crne Gore u Zagrebu” koja je predstavila crnogorsku kulturu, ekonomiju, politiku u Hrvatskoj.

“Na taj način dao se značaj našem Udruženju likovnih umjetnika i ovoj selekciji koja, prije svega, treba da bude značajna po tome što sadrži umjetnike mlađe generacije koji imaju reference da predstavljaju Crnu Goru. Riječ je o referentnoj organizaciji - ULUCG koje ove godine obilježava 74 godine postojanja i to jeste nešto što svakako u okvirima Crne Gore predstavlja respektabilan rođendan”, rekao je Rakčević.

Selekcija umjetnika čiji radovi čine ovu postavku vođena je kriterijumima da umjetnici budu mlađi od navedene dobi, da imaju kontinuitet u stvaranju, a da stvaraju nešto što je referenetno, što se oslanja na crnogorsku umjetničku tradiciju, ali što ne podržava umjetnost kakva je bila, odnosno njen epski mod, već predstavlja proizvod novog razmišljanja i savremenijeg stvaranja”, rekao je Rakčević.

Umjetnici: Bojana Bogavac, Zdravko Beli Delibašić, Tijana Gordić, Milovan Kadović, Mirjana Marsenić Vujović, Ilija Nikčević,Jelena Pavićević, Đorđe Rašović, Adin Rastoder, Milica Janković, Milena Živković, Luka Sekulić, Vlatka Vujošević, Jovana Vujanović, Stefan Todorović, Tijana Todorović, Darko Đurović, Siniša Radulović, Marko Marković, Velibor Pavićević, Brigita Antoni, Anastasija Kostić, Maja Šofranac, Milija Stojanović, Tanja Topuzoska i Rade Vujačić zastupljeni su na izložbi.