Heroj iz sjenke: Osjetio sam da treba da preuzmem odgovornost

Tihi heroj pobjede nad Letonijom, koji je pogodio odlučujuću trojku, govori o magičnoj noći u “Morači”, u kojoj su naši košarkaši izborili plasman na Mundobasket

6370 pregleda2 komentar(a)
Aleksa Popović
28.02.2019. 11:37h

Igrao se posljednji minut utakmice u “Morači”, curio je napad naše selekcije kod vođstva Letonije od 75:68, u utakmici u kojoj Crna Gora nije smjela da izgubi devet i više razlike.

Lopta je bila u rukama Alekse Popovića, odbrana gostiju agresivna, izgledalo je da “crveni” nemaju rješenja u napadu. A onda je 31-godišnji Danilovgrađanin driblingom stvorio prostor i “odapeo” trojku - pogodio je, za delirijum u dvorani (75:71).

Istina, Letonci su prijetili do posljednje sekunde da mogu do željenog rezultata, ali su na kraju dobili samo bitku, rat je pripao Crnoj Gori, koja je mogla da proslavi prvi plasman na Mundobasket. Umnogome, zahvaljujući i toj trojki Popovića…

"U drugom poluvremenu sam se osjećao dobro i sa par prodora se razigrao. Osjetio sam da treba da preuzmem odgovornost i uzeo taj šut", uz osmjeh za “Vijesti” kaže Aleksa Popović, koji je protiv Letonije upisao 11 poena i šest skokova.

Iako nije imao puno vremena za slavlje, jer je već juče za Lovćen igrao meč u ABA2 ligi protiv Splita, Popović ističe da je osjećaj sjajan zbog plasmana na Mundobasket.

"Napravili smo veliki uspjeh. Možda još nismo ni svjesni toliko, jer je još svježe, ali ovo je veliki uspjeh kojem smo se, kako su odmicali prozori, svi potajno nadali. Za našu malu državu je ovo velika stvar, pored svih košarkaških velesila mi smo uspjeli da se kvalifikujemo i da pođemo na Svjetskom prvenstvu", nastavlja bek Cetinjana i naše reprezentacije.

Iako je Crna Gora savladala Letoniju u Rigi, bilo je jasno da meč u “Morači” sa istim rivalom biti mnogo teži, možda i najteži u kvalifikacijama. Crna Gora je imala problema sa povredama plejmejkera (Nikola Ivanović, Ognjen Čarapić, Nikola Pavlićević), dok su Letonci stigli sa svim evroligaškim igračima.

"Znali smo da će biti jako motivisani", kaže Aleksa.

A ni početak meča nije obećavao, Letonci su poveli 10:0 i 14:2, često su tokom meča imali željenu prednost od devet i više razlike.

"Mi smo utakmicu otvorili loše, vidio se grč zbog važnosti meča, a oni su ušli u meč veoma agresivno. Poslije lošeg starta publika nas je digla, a mi se vratili u meč".

Pomoć dupke pune “Morače” je bila presudna.

"Atmosfera je bila fenomenalna i kako je odmicao meč mi smo bili opušteniji i na kraju uz veliku borbu plasirali se na Svjetsko prvenstvo".

Crna Gora je kvalifikacije počela sa tri poraza u prva četiri kola, nakon toga je krenula sa pobjedama, na kraju ih je upisala sedam, uz pet poraza, za treće mjesto u grupi, iza Španije i Turske, a ispred Letonija, Ukrajine i Slovenije.

"Počeli smo kvalifikacije sa novim trenerom i sistem igre je dosta izmijenjen. Trebalo je vremena da se uigramo, iz utakmice u utakmicu smo igrali sve bolje, a onda su došle pobjede, a samim ti i šansa da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo, koju smo i iskoristili".

Crna Gora će 16. marta saznati imena rivala za Mundobasket u Kini.

"Još je rano govoriti o prvenstvu, ali sigurno je da ćemo otići jako motivisani i da ćemo dati sve od sebe kako bi smo prestavljali Crnu Goru na pravi način".

Pobjeda u Sloveniji dala vjetar u leđa

Na pitanje kada je shvatio da Crna Gora može da uspije u kvalifikacijama, bek naše reprezentacije je odgovorio:

"Mislim da nam je pobjeda u Sloveniji dala vjetar u leđa i da smo tada postali svjesni da imamo veliku šansu da napravimo istorijski uspjeh".

Mitrović mi je dosta pomogao

Nakon skoro četiri godine pauze, Popović se u ovom ciklusu kvalifikacija ponovo našao u reprezentaciji, nerijetko je bio starter, igrač zadatka i od povjerenja za selektora Zvezdana Mitrovića.

"Dolaskom selektora Mitrovića i ja sam se vratio u reprezentaciji. Našao mi je ulogu, dosta mi je pomogao i nadam se da sam mu uzvratio na pravi način", zaključio je Aleksa Popović.