Kompanija iz UAE zainteresovana za Luku Bar: Je li arapski novac smetnja ka EU?

Ministar saobraćaja Osman Nurković nedavno se sastao sa predstavnicima Abu Dhabi Ports iz UAE, upravo zbog interesovanja ove kompanije za Luku Bar

4655 pregleda4 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić

Dok je predsjednik Milo Đukanović početkom godine boravio u Abu Dabiju, stigle su vijesti da je kompanija iza koje stoji tamošnja vladarska porodica zainteresovana za ulaganje u Luku Bar. Prije skoro dvije godine, crnogorska Vlada odustala je od prodaje luke poljskom OTL-u , tražeći svojevrsni tajm aut.

Iz resora Osmana Nurkovića sada konstatuju kako je neophodno stvoriti preduslove za dalje investicije u Luci Bar ali i izabrati model njenog daljeg razvoja.

Iz Ministarstva saobraćaja podsjećaju se Nurković nedavno sastao sa predstavnicima Abu Dhabi Ports iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, upravo zbog interesovanja ove kompanije za Luku Bar.

"Predložili su u narednom periodu da konkretizuju saradnju, koja bi bila korisna ne samo po Luku Bar i investitora, nego i za državu ako se ima u vidu ekonomski i privredni značaj koji Luka Bar ima i može imati u još većem obimu u perspektivi. Zajednički cilj je da se saradnja podigne na viši nivo i da se u što skorije vrijeme konkretizuju i predlože sljedeći koraci koji bi mogli dovesti do uspostavljanja saradnje", saopšteno je iz Ministarstva.

Dođe li i Abu Dhabi Ports u Crnu Goru, pridružiće se velikim projektima u koje su Arapi ulagali u prethodnom periodu. Tu prednjače nautičko naselje Porto Montegro, Capital Plaza centar, Novi duvanski kombinat, ali i ulaganje Katari Diara u luksuzni rizort u uvali Pržna, koji nije ni počeo da se gradi skoro 10 godina.

Samo u prethodnoj godini, kada su Emirati bili najveći strani investitor u Crnoj Gori, u budžet se, prema podacima Centralne banke, slilo 40 miliona eura od investitora iz arapskih zemalja, a u protekle četiri godine ta cifra dostiže skoro 223 i po miliona.

Iako je to novac koji godi našoj ekonomiji, na putu ka EU mogao bi biti smetnja, smatra Biljana Matijašević iz MANS-a, koja kaže da bi prvo trebalo uraditi studiju opravdanosti prodaje Luke.

"Neće to biti plus Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji iz prostog razloga zato što su arapske destinacije dugo važile kao destinacije za pranje novca, kao destinacije odakle dolazi prljav novac. I bez obzira što su one napredovale u određenom smislu i usvojile određenu regulativu, Evropska unija je i dalje vrlo oprezna kada su te destinacije u pitanju", kaže Matijašević.

Matijašević napominje i da bi dodatni minus, mogli biti zahtjevi za dobijanje crnogorskog državljanstva iz arapskih zemalja, budući da smo već upozoreni da takav program ekonomskog državljanstva može usporiti put ka evropskoj porodici.