U aprilu stanovi za izbjeglice u Herceg Novom

Konkurisalo 100, a stanove će dobiti 36 porodica. Rok za dostavljanje ponuda je 22. april

1182 pregleda0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić

Za dobijanje stanova u okviru Regionalnog stambenog programa i Programa stambenog zbrinjavanja više kategorija raseljenih lica i izbjeglica u Crnoj Gori u hercegnovskoj opštini konkurisalo je 100 porodica. Nakon što su ispunili kriterijume, među ostalima i da nemaju stambene jedinice u matičnoj zemlji, utvrđena je rang lista sa 36 porodica.

Oni će na korišćenje dobiti stanove od 25 do 60 metara kvadratnih.

Uprava javnih radova raspisala je javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu stanova, a rok za dostavljanje ponuda je 22. april.

Procijenjena vrijednost kupovine stanova je 953.470 eura, a Opština Herceg Novi obezbijedila je 150 hiljada eura.

“Među porodicama koje će dobiti stan na korišćenje znatan broj je onih koji su u izuzetno teškoj socijalnoj I materijalnoj situaciji”, kaže sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu u Opštini Herceg Novi Vesna Samardžić. Ona ističe da će akciju oko stambenog zbrinjavanja raseljenih I izbglih lica nastavit i nada se da će iz tog programa biti obezbjeđeno još desetak stanova.

Stambena pitanja za izbjegla I raseljena lica u hercegnovskoj opštini, koja je 90 tih godina prošlog vijeka, u odnosu na broj stanovnika, imala najveći broj izbjeglica - preko 11 hiljada, proteklih godina rješavana su uz pomoć međunarodnih organizacija. Tako je u Meljinama izgrađena zgrada sa 32 stana, u Sutorini sa 11 stambenih jedinica, obezbijeđene su montažne kuće, a pojedincima je dodijeljivana pomoć i za kupovinu građevinskog materijala.

“Regionalni program trajnih rješenja za izbjeglice i raseljena lica”, poznat kao “Regionalni stambeni projekat” (RHP) zajednička je inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

“Cilj inicijative je da se doprinese rješavanju stanja dugotrajnog raseljenja najranjivijih kategorija izbjeglica i raseljenih lica nakon perioda od 1991 - 1995. godine, a procjenjuje se da će program dostići vrijednost od 584 miliona eura.

U Crnoj Gori ciljnu grupu RHP programa predstavlja 1.777 domaćinstava, odnosno 6.063 osobe, kojima će biti obezbijeđena trajna stambena rješenja kroz lokalnu integraciju u njihovim mjestima raseljenja”, navedeno je iz RHP.