Venecuela otvorila istragu protiv Gvaida zbog nestanka struje

Vlada i opozicija optužuju jedna drugu za nestanak električne energije koji se nadovezao na tešku ekonomsku i političku krizu u zemlji

605 pregleda0 komentar(a)
Gvaido, Foto: Beta-AP

Vlasti Venecuele su otvorile istragu protiv lidera opozicije Huana Gvaida zbog sumnje da je učestvovao u sabotaži elektroenergetske mreže u toj zemlji.

Glavni venecuelanski tužilac Tarek Vilijam Sab objavio je danas da je otvorio istragu protiv Gvaida i naveo da je nestanak struje u zemlji podstakao nasilje i pljačke.

U Venecueli je struja nestala u četvrtak uveče, a došlo je i do prekida telefonskog saobraćaja i interneta. Veliki dio zemlje i dalje je bez električne energije.

Vlada i opozicija optužuju jedna drugu za nestanak električne energije koji se nadovezao na tešku ekonomsku i političku krizu u zemlji.

Zvaničnici Venecuele optužuju opoziciju koja ima podršku SAD za organizovanje sajber napada na elektroenergetski sistem, dok Gvaido i Vašington navode da je nestanak struje posljedica korupcije u vladi i dugogodišnjeg lošeg upravljanja infrastrukturom.

Gvaido, koji se 23. januara proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, zahtjeva održavanje novih izbora, tvrdeći da je prošlogodišnji reizbor socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura bio nelegalan.