Jurio ubicu „naoružan” apartom za kartice

Kada je shvatio da je džamija napadnuta, Aziz je potrčao prema napadaču, uzevši aparat za kreditne kartice kao improvizovano oružje

4878 pregleda0 komentar(a)
Očevici kažu da je Abdul Aziz odvratio napadača, Foto: Reuters

Dok Novozelanđani pokušavaju da se izbore sa šokom i bolom nakon masakra u Krajstčerču, pojavljuju se priče o herojskim djelima uključujući i onu o vjerniku koji je otjerao napadača naoružan samo aparatom za kreditne kartice.

U napadu u Krajstčerču stradalo je 50 osoba a desetine su ranjene. Brenton Tarant, 28, optužen je za ubistvo a policija je saopštila da će podići i nove optužnice.

Međutim, policija i očevici kažu da je drugi napad spriječio 48-godišnji Abdul Aziz rođen u Avganistanu.

„Imao je na sebi vojničku odjeću. Nijesam bio siguran da li je dobar ili loš. Kada me je opsovao. znao sam da nije dobar”, kazao je Aziz u intervjuu za Rojters.

Kada je shvatio da je džamija napadnuta, Aziz je potrčao prema napadaču, uzevši aparat za kreditne kartice kao improvizovano oružje.

Napadač je krenuo prema autu i uzeo drugo oružje. Aziz kaže da ga je gađao aparatom za kartice i sakrio se između automobila kada je napadač otvorio vatru. Zatim je uzeo oružje koje je napadač odbacio i pritisnuo okidač, ali nije bilo municije. Aziz kaže da se napadač vratio u džamiju i da je on krenuo za njim.

„Kada me je vidio sa oružjem, krenuo je da bježi prema autu. Pojurio sam ga”, kazao je. „Sjeo je u auto. Opsovao me i otišao”.

Aziz kaže da je četvoro njegove djece bilo sa njim u džamiji kada se dogodio napad. Skoro 100 muslimanskih vjernika koji su se krili u džamiji za vrijeme masakra prošli su bez povreda. „Kada sam se vratio u džamiju, vidio sam da su svi uplašeni i da se kriju”, kazao je Aziz.

„Rekao sam im da su bezbjedni i da je otišao. Onda su svi počeli da plaču”.

Aziz je iz Kabula u Avganistanu, a u Krajstčerč je došao prije dvije i po godine gdje ima radnju za prodaju namještaja.