Drecun o hapšenju Đurića: Ovakvo ponašanje bi neko mogao da protumači kao objavu rata

"KFOR snosi najveću odgovornost za ovakvo ponašanje u Prištini i on je ne preduzimanjem aktivnosti za zaštitu bezbjednosti naroda na sjeveru ohrabrio ovu akciju Prištine", kazao je Drecun

62 pregleda12 komentar(a)
Marko Đurić, Foto: Twitter
26.03.2018. 18:01h

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je da današnje hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici pokazuje "brutalnu upotrebu sile".

Drecun je gostujući na RTS kazao da bi ovakvo ponašanje Prištine neko mogao da protumači kao "pravu objava rata srpskom narodu i srpskoj državi".

"Ovo je dobro smišljen potez od strane Prištine, jedinice su već bile pripremljene. Na Kosovu se dešava brutalna demontracija sile. Poruka srpskom narodu i rukovodstvu je da su oni ti koji mogu da rade šta hoće na Kosovu i Metohiji", ocijenio je Drecun.

On je istakao da je KFOR morao da reaguje jer je zadužen za bezbjednost i da je trebalo da spriječi da bilo kakve specijalne jedinice iz Prištine budu prisutne na sjeveru.

"KFOR snosi najveću odgovornost za ovakvo ponašanje u Prištini i on je ne preduzimanjem aktivnosti za zaštitu bezbjednosti naroda na sjeveru ohrabrio ovu akciju Prištine", kazao je Drecun.

On je ocijenio da je cilj akcije Prištine da isprovocira Beograd da reaguje na sličan način pa da onda to "bude povod za neke jače akcije i za prekid normalizacije odnosa".

Kocijančić: Vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić pozvala je danas vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala poslije hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Kocijančić je rekla za agenciju Beta da sva pitanja od obostranog interesa treba da se rešavaju u okviru dijaloga u Briselu, čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

"To su potvrdili Hašim Tači i Aleksandar Vučić tokom sasatanka sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u petak", kazala je ona.

Dodala je da EU žali zbog današnjih dešavanja na Kosovu koja nisu u skladu s normalizacijom odnosa.

"Očekujemo i od Srbije, koja pregovara o pristupu EU, i od Kosova, koje ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da potpuno poštuju slovo i duh sporazuma koje su postigli u dijalogu", navela je Kocijančić.

Mihajlović odbila poziv američkog ambasadora zbog hapšenja Đurića

Potpredsjednicа Vlаde Srbije Zorаnа Mihаjlović uputilа je pismo аmbаsаdoru SAD Kаjlu Skаtu u kojem gа obаvještаvа dа ne prihvаtа njegov poziv dа večeras prisustvuje gostovаnju аmeričke trupe nа Beogrаdskom festivаlu igre.

Kako navodi ministarstvo građevinarstva, Mihajlović je tu odluku donijela nakon privođenjа direktorа Kаncelаrije zа Kosovo i Metohiju Mаrkа Đurićа u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo su teški trenuci zа Vlаdu Srbije i zа mene lično, u kojimа svi delimo zаbrinutost zа sigurnost gospodinа Đurićа i zа ukupаn rаzvoj situаcije i bezbjednost nаših grаđаnа nа sjeveru Kosovа i Metohije", nаvodi se u pismu potpredsjednice Vlаde, koje je proslijeđeno u saopštenju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rekla da zbog takvih "šokantnih, nerazumljivih i duboko neprihvatljivih akcija privremenih institucijа nа Kosovu i Metohiji" ona neće prisustvovati na 15. Beogrаdskom festivаlu igre.

Marković: Albanski teroristi nikada nisu prestali sa dejstvima

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas da "albanski teroristi" nikada nisu prestali sa dejstvima i to pokazuje i današnji primjer njihovog upada na srpsku teritoriju na Kosovu i Metohiji i hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Kako je navedeno u saopštenju, on je kazao da kada je Haradinaj na pitanje o Zajednici srpskih opština "ironično" odgovorio da nije stigao da pročita Briselski sporazum napisan na jednoj i po strani, to je morao biti signal Briselu i Vašingtonu da kosovski Albanci neće da ispune ono što je potpisano i da će učiniti sve da izazovu incidente, što se danas i desilo.

Dodaje se da je Palma rekao da "Evropska unija ćuti i Srbija očekuje hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija".