Raznolikošću ćemo držati pažnju i koncentraciju publike

Prvog dana nastupiće gitarista iz Turske Cenk Erdogan koji će se predstaviti autorskom muzikom na fretless gitari, a posle njega i Maurizio Di Fulvio Trio. Drugo festivalsko veče 29. marta donijeće nastupe grčkog gitariste Iakovosa Kolaniana, a festival će zatvoriti Ivana Cikić iz Crne Gore.

106 pregleda0 komentar(a)
26.03.2018. 17:29h

Treći međunarodni festival “Dani gitare”u Podgorici biće održan u srijedu 28. i četvrtak 29. marta. Festival sadrži tri segmenta: koncerte, koji će biti održani u sali biblioteke “Radosav Ljumović” sa početkom u 20 časova, a imaće tokom dana i majstorske radionice i predavanja u koncertnoj sali muzičke škole “Vasa Pavić”.

Tokom dvije večeri održaće se četiri koncerta.

Tako će u srijedu, 28. marta od 20 sati, nastupiti gitarista iz Turske Cenk Erdogan koji će se predstaviti autorskom muzikom na fretless gitari, a posle njega od 21 sat Maurizio Di Fulvio Trio, koji čine Alesija Marteđani - glas, Ivano Sabatini - kontrabas i Mauricio di Fulvio - gitara. Oni će izvesti muziku Brazila, napolitansku i pop muziku.

Drugo festivalsko veče 29. marta donijeće nastupe grčkog gitariste Iakovosa Kolaniana, a publika će imati priliku da čuje kompozicije inspirisanim njegovom zemljom i Jermenijom. Treće izdanje festivala zatvoriće Ivana Cikić iz Crne Gore, koja će se predstaviti kao solista i uz pratnju gudačkog kvinteta. O tome koliko je bilo teško sastaviti program, gitarista i direktor festivala Srđan Bulatović kaže:

“Ukoliko želite da nešto napravite drugačije, a da je još interesantno, onda morate naići na mnoge izazove i zahtjeve. Program mora biti raznolik i ne bi trebalo dugo da traje. Odabir programa je izuzetno bitan, šta se svira, ko svira. Trajanje festivala je takođe jako bitno, dva, najviše tri dana. Dužina koncerata je takođe nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju, i nijedan neće trajati preko 50 minuta. U toku svake večeri su različiti izvođači, kako bi svojom raznolikošću držali pažnju i koncentraciju publike”, recept je Bulatovića za dobar i uspješan festival.

I ovoga puta festival se sastoji iz tri segmenta, a na pitanje koji mu je zadao najviše “muke”, Bulatović priznaje:

“Najviše muke je uvijek oko koncertnog programa. On je najvažniji dio festivala, jer ima više uloga. Jedna, možda i najvažnija je popularizacija instrumenta, a ujedno i držanje pažnje publici, mladim gitaristima, profesorima i profesionalnim muzičarima. Dakle, program sa jedne strane mora biti prijemčiv za publiku, a sa druge zahjevan i sadržati sve profesionalne standarde”, smatra on. Gosti iz inostranstva ne stižu u glavni grad Crne Gore da bi se samo sa publikom družili isključivo kroz koncertne aktivnosti, već i zbog edukacije mlađih generacija.

“Predavanje će držati Cenk Erdogan, i govoriće o fretless gitari. Majstorske radionice držaće Lakovos Kolanijan i Mauricio di Fulvio. Već ima dovoljno prijavljenih, a najveći akcenat kada su polaznici u pitanju je dat učenicima muzičke škole “Vasa Pavić”. Naravno, svi koji su zainteresovani mogu besplatno slušati predavanja, kao što to važi i za učenike muzičke škole. Predavanja i majstorske radionice će se održavati u koncertnoj sali muzičke škole “Vasa Pavić” 28. i 29. marta od 13 do 17 sati”, naglasio je Bulatović.

Iako je obišao svijet, učestvovao na mnogim sličnim manifestacijama i Bulatović će se tokom prve večeri na koncertu turskog gitariste Cenk Erdogan susresti sa fretless gitaru.

“Za mene to već predstavlja izazov i nestrpljenje. To je instrument koji je isti kao klasična gitara, ali se razlikuje po tome što nema pragove na vratu kao što je to kod klasične ili bilo koje druge vrste gitare. Samim tim, ona ima drugačiji zvuk i može se na njoj izvoditi muzika koja sadrži manje intervale od polustepena. Ono sto je još interesantno, jeste da će gitarista iz Turske izvoditi svoju autorsku muziku inspirisanu tradicionalnom muzikom zemlje iz koje dolazi. Njegova muzika i izvođenja su veoma uzbudljivi i sadrže puno emocija, ali i virtuoznih pasaža”, otkriva Bulatović.

Iste večeri publika će čuti i goste iz Italije, koji će prema riječima sagovornika Vijesti “unijeti jedan novi duh, počev od kombinacije instrumenata preko programa koji će izvoditi”.

“Njih predvodi klasični gitarista Mauricio di Fulvio koji je svestran u klasičnoj i džez muzici, a takođe je i kompozitor. Na njihovom koncertu izvodiće sve same hitove, a publiku će muzički prošetati od Latinske Amerike, preko najljepših napolitanskih pjesama, do pop muzike”, ističe Bulatović.

Treće izdanje “Dana gitare” imaće čast da zatvori crnogorska gitaristkinja Ivana Cikić.

“Ivana je jedan od najtalentovanijih gitarista koje sam do sada imao. I volio bih da joj ovaj nastup inspiriše da se posveti još više koncertnom sviranju. Ona to zaslužuje. Što se izvođačkog kvaliteta tiče, Ivana ga itekako ima, ali mora postati svjesna da to danas nije dovoljno, već mora sebi biti i menadžer”, savjetuje Bulatović.

Ivana će se predstaviti koncertnim programom u kome će svirati kao solista uz pratnju gudačkog kvinteta.

“Crna Gora itekako ima dovoljno muzičara koji mogu stati rame uz rame sa bilo kojim gitaristom, Ivana je svakako neko ko to može. Ona je divna, skromna djevojka, puna svojih sviračkih i ljudskih kvaliteta, te znam da će pružiti publici jedan divan ugođaj”, zaključuje Bulatović.

Festival će otvoriti sekretarka za kulturu i sport Podgorica mr Nela Savković Vukčević, a organizator festivala je NVO “Gitara”.

Prijatelji festivala su između ostaslih Sekretarijat za kulturu i sport Podgorica, Ambasada Italije, Ambasada Grčke, turski kulturni centar “Yunus Emre” Podgorica.

Galerija