U Domu zdravlja Podgorica dovoljno MMR vakcina

Kako su pojasnili, redistribucija medicinskih sredstava je dio redovnih i svakodnevnih aktivnosti unutar zdravstvenog sistema

113 pregleda1 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
24.03.2018. 15:44h

Dom zdravlja Podgorica ima dovoljno MMR vakcina, i vakcinacija teče po utvrđenom planu imunizacije za ovu godinu, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Kako su pojasnili, redistribucija medicinskih sredstava je dio redovnih i svakodnevnih aktivnosti unutar zdravstvenog sistema.

„Pa je kratkoročni, dojučerašnji nedostatak vakcina u našoj instituciji, koji je nastao kao rezultat izuzetno velikog odziva na uspješnu kampanju zdravstvenog sistema o važnosti vakcinacije od avgusta 2017. godine, brzo prevaziđen“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da institucije sistema nijesu kasnile u proceduri naručivanja vakcina i zaključivanju relevantnih ugovora, tako da ih u u Domu zdravlja Podgorica ima dovoljno za imunizaciju.

Iz Doma zdravlja su kazali da je u njihovoj pedijatrijskoj službi, zahvaljujući intenzivnoj javnoj kampanji, za pola godine MMR vakcinom vakcinisano je preko tri i po hiljade mališana.

Organizovane su, kako su naveli, redovne i vanredne vakcinacije, a odziv roditelja je iz mjeseca u mjesec sve veći.

„Izuzetno smo ponosni na rezultate koje smo postigli kada je obuhvat imunizacije u pitanju, u trenutku kada se region i Evropa suočavaju sa epidemijom malih boginja, koja u Crnoj Gori, naglašavamo, nije proglašena“, poručili su iz Doma zdravlja.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da, s obzirom na intenzivnu kampanju, očekuju dalji rast procenta vakcinisane djece MMR vakcinom.

„Što će uticati na poboljšanje kolektivnog imuniteta, kako u Podgorici, tako i u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.