Vlada: Osigurana stabilnost javnih finansija i uslovi za rast, ukupni javni dug 70,99 odsto BDP-a

U Izvještaju se navodi da je ukupni javni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosio 3,27 milijardi eura ili 70,99 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP)

1050 pregleda4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je vođenjem dosljedne, konzistentne i odgovorne fiskalne politike osigurala stabilnost javnih finansija i uslove za snažan ekonomski rast, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je usvojila Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar prošle godine.

U Izvještaju se navodi da je ukupni javni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosio 3,27 milijardi eura ili 70,99 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, koji uključuju i 38.477 unci zlata, a koji su na kraju prošle godine iznosili 276,83 miliona eura, neto javni dug Crne Gore je iznosio 2,99 milijardi eura ili 64,97 odsto procijenjenog BDP-a“, kaže se u saopštenju.

U diskusiji na tu temu naglašeno je da je Vlada vođenjem dosljedne, konzistentne i odgovorne fiskalne politike osigurala kako stabilnost javnih finansija, tako i uslove za snažan ekonomski rast, što jasno pokazuje i nastavak pozitivnih trendova u ekonomiji u prva dva mjeseca tekuće godine.

„Najbolju potvrdu tih ocjena predstavlja nedavno objavljeni Izvještaj agencije za kreditni rejting „Standard&Poors“ kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga Crne Gore označenog kao „stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B“, dodaje se u saopštenju.