Sautgejt ponosan i tužan: Moramo da budemo uz igrače, i mi imamo isti problem u Engleskoj

„I mi imamo probleme takve vrste u našoj državi. Edukacija je ključ, nisam kompetentan da pričam o sankcijama, ali ne znam koliko su efikasne, jer će, plašim se, uvijek biti neko ko će opet to da uradi“, rekao je Sautgejt

5525 pregleda0 komentar(a)
Sautgejt sa Stefanom Savićem nakon meča, Foto: AP
26.03.2019. 00:25h

Garet Sautgejt je kazao da je „ponosan na igru engleske selekcije“ u Podgorici i naglasio da je pobjeda od 5:1 veliko ohrabrenje.

„Počeli smo dobro, a onda smo iz prvog napada primili gol. Nije to bilo prijatno, iako sada izgleda da je sve bilo lako. Plan naše igre je bio jednostavan – da širimo, da krilima stvaramo prostor. Držali smo se plana, vjerovali smo u naš sistem. Mnogo dobrih stvari smo uradili, zaista sam zadovoljan i ponosan na momke. Ovo je veliko ohrabrenje, prešli smo dosta prepreka i pokazali mnogo toga“, rekao je Sautgejt.

Međutim, u centru pažnje nije bio fudbal – već ponašanje navijača.

Engleski selektor je odmah nakon meča kazao da je čuo rasističke povike sa tribina. Ponovio je to i na pres-konferenciji.

„Veoma sam tužan. Odigrali smo odlično, ali je jedan 18-godišnjak morao da se suoči sa tim i da priča o tim stvarima, umjesto da slavi prvi start u nacionalnom timu. Nisam čuo ništa na početku meča, ili tokom meča, a rečeno mi je da ga je bilo. Ali, definitivno jesam čuo kada je Rouz vrijeđan. Vjerujem i da su zvaničnici Uefe to čuli, mi smo u postupku prijavljivanja. Najvažnije je da stojimo iza naših igrača u svakom momentu“, rekao je Sautgejt.

Crna Gora bi mogla da se nađe u ogromnom problemu...

„I mi imamo probleme takve vrste u našoj državi. Edukacija je ključ, nisam kompetentan da pričam o sankcijama, ali ne znam koliko su efikasne, jer će, plašim se, uvijek biti neko ko će opet to da uradi“, rekao je Sautgejt.

Da li je rješenje i da se ekipa izvede sa terena, pitali su engleski mediji.

„O tome bi trebalo da se razgovara. Da vidimo da li su igrači za to i šta bi takav potez mogao da donese“, rekao je Sautgejt.

Sterling je meč napustio sa dresom crnogorske reprezentacije – da li je time pokazao da je jači od toga što je doživio.

„Na meni je da zaštitim igrače, ja sam sredovječni bijelac, koji priča o rasizmu. Ovo je bolna tema“, rekao je Sautgejt.

Na kraju je, međutim, poručio:

"Naravno da ne mislim da su svi Crnogorci takvi i da su odgovorni za ovo. Lijepo smo dočekani, ljubaznost je bila na svakom koraku. Odlazim sa utiskom o lijepoj zemlji, navijači su na pravi način u većem dijelu utakmice bodrili svoj tim. I mi imamo problem u našoj zemlji sa istim stvarima i ja sam prvi koji ukazujem na to. Šteta što je nekoliko ljudi pokvarilo kompletan utisak", rekao je Sautgejt.