Prvi čovjek evropskog fudbala poziva sudije da prekinu meč zbog rasističkih uvreda

- Ne vidim strožiju odluku od te da se zabrani pristup navijačima, odigravanje mečeva pred praznim tribinama, kao što se desilo u Hrvatskoj par puta. Uz to tu su i novčane kazne. Ukoliko postane hronično, mogli bismo da izbacimo klub ili reprezentaciju iz takmičenja. Sve je moguće, ali to je posljednja opcija, istakao je Slovenac

1522 pregleda1 komentar(a)
Aleksandar Čeferin, Foto: Thetimes.co.uk
02.04.2019. 20:35h

Aleksander Čeferin, predsjednik Uefe, zatražio je od sudija da budu "hrabri" i prekinu meč ukoliko dođe do vrijeđanja na rasnoj osnovi od strane navijača.

Napadač Čelsija i engleski reprezentativac, Kalum Hadson-Odoi, zlostavljan je na rasnoj osnovi u mečevima sa Dinamo Kijevom i našom reprezentacijom prethodnog mjeseca, a Uefa vodi istražni postupak protiv Crne Gore.

- U trenutku kada se meč prekine, mislim da bi 90 posto normalnih ljudi na stadionu prebilo takve idiote. Nismo u vremenu od prije 100 godina, ovo je 2019. - kazao je Čeferin.

Treneri Mauricio Sari iz Čelsija, Jirgen Klop iz Liverpula i Maurisio Poketino iz Totenhema istakli su da bi u slučaju rasizma bili spremni da povuku ekipe sa terena.

- Razgovaraćemo sa sudijama ponovo i reći im da ne budu bojažljivi da reaguju. - dodao je Slovenac.

Čeferin ističe da problem rasizma nije samo zastupljen na Balkanu.

- Ovo je ogroman problem, ne samo na Balkanu, već u čitavoj istočnoj Evropi. Imigracija tamo nije zastupljena, jer svako želi da se preseli u zapadnu Evropu zbog ekonomskih razloga, poslova i boljeg života. To je proces koji zahtijeva neko vrijeme. Ali opet, tu je Italija, koja se suočava sa jednim od najvećih problema - rasizmom, seksizmom i homofobijom. Ni Engleska nije izuzetak. To je problem netolerantnih ljudi, a ne problem nacije. - istakao je on.

Predsjednik Uefe ne smatra da bi kazne trebalo da budu oštrije.

- Ne vidim strožiju odluku od te da se zabrani pristup navijačima, odigravanje mečeva pred praznim tribinama, kao što se desilo u Hrvatskoj par puta. Uz to tu su i novčane kazne. Ukoliko postane hronično, mogli bismo da izbacimo klub ili reprezentaciju iz takmičenja. Sve je moguće, ali to je posljednja opcija. - zaključio je Čeferin.

Fudbalski savez Engleske je podnio prijavu evropskoj kući fudbala da su navijači crnogorskog tima, u meču između Crne Gore i Engleske 25. marta, na rasnoj osnovi vrijeđali tamnopute igrače gostujućeg tima.

Pored postupka za rasističko ponašanje, pokrenut je i postupak zbog upotrebe pirotehnike, ubacivanja predmeta na teren i nereda na tribinama.

Očekuje se da će odluka biti donijeta 16. maja.