Podgorica: Srednjoškolci rješavaju problem sudaranja čestica

Predavanje i eksperiment - "Masterclass", otvorila je ministarka nauke i fizičarka Sanja Damjanović, a održava se u saradnji njenog resora sa Univerzitetom Crne Gore i CERN-om

197 pregleda0 komentar(a)
sarednjoškolci, PMF, Foto: Gov.me
23.03.2018. 18:23h

Učenici srednjih škola u Podgorici danas rješavaju problem sudaranja čestica (hadrona). Riječ je o naučnom problemu sa kojim se svakodnevno suočavaju naučnici Evropskog centra za nuklearnu fiziku (CERN) u jednom od dva najveća projekta CERN-a - Velikom sudaraču hadrona (CMS), u koji će danas dijelom biti uključeni i studenti PMF-a na Međunarodnom času fizike.

Đaci će po prvi put na tom fakultetu imati priliku da vide kako izgleda sudaranje dvije čestice pri najvećoj energiji i koje čestice nastaju nakon tog procesa.

Predavanje i eksperiment - "Masterclass", otvorila je ministarka nauke i fizičarka Sanja Damjanović, a održava se u saradnji njenog resora sa Univerzitetom Crne Gore i CERN-om.

"Ovaj 'Masterclass' je bitan jer danas stvarno možete biti naučnici i suočiti se sa problemima sa kojima se suočavaju u CERN-u", kazala je.

Učenicima je proces i nastanak eksperimenta CMS približila i pojasnila vodeća fizičarka sa ovih prostora Lidija Živković, koja je i vodila projekat.

Profesorica fizike na PMF-u Nataša Raičević kazala je da su CMS i Atlas, oba CERN-ova, najveći svjetski načni projekti iz fizike.

Ona je svojim učenicima i svim zainteresovanim za CERN-ov projekat dala i nekoliko savjeta ukoliko žele da se bave fizikom.

"Fizika čestica je prava nauka za vas ako želite da radite i ako ste dobri i dobronamjerni, odnosno ako ste dobri u timskom radu, jer ovo su projekti koje ne može da izvede jedan čovjek ili mala grupa ljudi", kazala je.

Univerzitet Crne Gore je od prošle godine punopravni član CMS-a.