Ludnica u borbi za četvrtfinale: Ko će u Top 8 Evrolige

Još tri karte za plej-of čekaju da budu podijeljene, a za njih konkuriše šest ekipa i jedino Baskonija i Panatinaikos imaju jasnu sliku šta im je potrebno da se nađu među osam najboljih

919 pregleda0 komentar(a)
Serhio Rodriges na meču sa Baskonijom

Pred posljednje kolo regularnog dijela Evrolige poznata su imena pet ekipa koje će igrati u četvrtfinalu - to su Fenerbahče, CSKA, Real Madrid, Anadolu Efes i Barselona.

Još tri karte za plej-of čekaju da budu podijeljene, a za njih konkuriše šest ekipa i jedino Baskonija i Panatinaikos imaju jasnu sliku šta im je potrebno da se nađu među osam najboljih.

Tim iz Vitorije i PAO treba da pobijede CSKA, odnosno Budućnost Voli i da ne razmišljaju o ostalim rezultatima, a preostala četiri kandidata čeka mnogo komplikovaniji posao.

Tako pred večerašnje i sjutrašnje utakmice postoje čak 64 moguća scenarija u borbi u kojoj su sa Baskonijom i Panatinaikosom još Emporio Armani, Makabi, Olimpijakos i Žalgiris.

Baskonija i “zeleni” imaju učinak od 15 pobjeda i 14 poraza, a njihova četiri rivala dijele skor 14—15. Baskijski tim je u međusobnim duelima sa svim ovim ekipama slabiji samo od Olimpijakosa, ali ga čeka i težak posao u Moskvi, dok je Panatinaikos u međusobnim okršajima bolji jedino od Armanija.

Trijumf nad Podgoričanima, koji je sasvim realan, otklonio bi svaku dilemu oko odlaska sastava Rika Pitina u doigravanje.

U ovakvim kalkulacijama gotovo je nemoguće u nekoliko rečenica pojasniti ko je bliži prolasku...

Šanse Baskonije (15-14): U najviše opcija Baskonija ide u plej-of, pa čak i da izgubi od CSKA. Jer je bolja od Panatinaikosa, Armanija, Makabija i Žalgirisa u međusobnim duelima, nije samo od Olimpijakosa.

Šanse Panatinaikosa (15-14): PAO drži situaciju u svojim rukama ako savlada “plave”, a ako Budućnost ostvari prvi trijumf u gostima u sezoni, onda mu se loše piše, jer je u međusobnim okršajima jedino bolji od Armanija. Slabiji je od Makabija, Olimpijakosa, Baskonije i Žalgirisa.

Šanse Armanija (14-15): Milanski tim je u međusobnom skoru u prednosti protiv Makabija, Olimpijakosa i Žalgirisa, a slabiji je od Baskonije i Panatinaikosa. U posljednjem kolu gostuje Efesu, koji je sigurno četvrti.

Šanse Makabija (14-15): Izraelci teško da mogu bilo čemu da se nadaju, jer su u međusobnim okršajima bolji od Panatinaikosa, ali i slabiji od Olimpijakosa, Baskonije, Žalgirisa i Armanija. Sjutra veče ponos Izraela čeka duel protiv Fenerbahčea u Istanbulu, tima koji je već osigurao prvo mjesto pred četvrtfinale.

Šanse Olimpijakosa (14-15): Pirejci su u međusobnim duelima bolji od velikog rivala Panatinaikosa, te Baskonije i Makabija, a u minusu su u odnosu na Armani i Žalgiris. U Pireju u posljednjoj rundi gostuje Darušafaka, što je olakšavajuća okolnost za sastav Dejvida Blata.

Šanse Žalgirisa (14-15): Tim Šarunasa Jasikevičijusa ima bolji međusobni skor od PAO-a, Makabija i Olimpijakosa, ali ne i od Armanija i Baskonije. Litvanci regularni dio zavšavaju gostovanje Realu u Madridu.