Tari prijeti ekološka katastrofa?

Firma „Euroasfalt“ tri dana “zamućuje” pritoku Tare Svinjaču tokom radova na tunelu “Klisura” i nije spremna za dogovor za zaštitu. Inspekcija će na teren izaći sjutra, najavljene i krivične prijave

3784 pregleda7 komentar(a)
Tara "pocrvenjela", Foto: Dragana Šćepanović
04.04.2019. 18:26h

Ukoliko nadležni što prije ne reaguju, na pomolu je ekološka katastrofa na Tari širih razmjera.

To tvrde iz Sprtsko-ribolovnog kluba (SRK) „Tara i Morača“.

Već treći dan Svinjača, jedna od pritoka te rijeke, crvenosmeđe je boje. Potpuno je zamućena radovima na tunelu „Klisura“, koje su dio rekonstrukcije puta Kolašin - Berane. Svinjača se uliva u Taru na središnjem dijelu jednog od revira namijenjenog za sportski ribolov, ispod mosta kod Bablje grede.

Predsjednik Upravnog odbora SRK Momir Živković tvrdi da je situacija alarmantna i da ribljem fndu prijeti pomor.

„Profesori sa Biotehničkog fakulteta rekli su nam da, ukoliko riba ne uspje da pobjegne u djelove rijeke gdje je manja voda, sva će uginuti nakon trećeg dana ovakvog stanja. Ovo je katastrofa. Tri dana je ovakva situacija, a nema izgleda da se promijeni. U razgovoru sa izvođačima radova, bosanskohercegovačkom firmom „Euroasfalt“, nijesmo uspjeli da postignemo dogovor“, rekao je Živković.

Predstavnici SRK u utorak su razgovrali sa predstavnicima tog preduzeća i predložili im da vodu iz tunela posebnim cijevima odvode sa gradilišta i ne dozvole da se prolaskom kroz otkopani materijal zamućuje.

Pretpostavlja se da voda iz jednog od vodenih džepova, prolazi gradilištem, pa završava u Paljevinski porok, a iz njega u Svinjaču, pa zatim u Taru.

Ribolovci su, zbog novog incidenta na rijeci, čijim ribljim fondom gazduju, pozvali i inspektora za vode, a najavljuju i krivične prijave.

„Inspektor za vode, koji je na odmoru, obećao je da će u četvrtak doći. Ukoliko on ne raguje na adekvatan način, pisaćemo krivične prijave, kao u slučaju izvođača radova na auto-putu. Ne uspijevamo da odbranimo Taru, koja je sada ugrožena na više načina. Razumijem potrebu državnih infrastrukturnih projekata, ali ne smijemo dozvoliti da se istovremeno uništavaju najznačajnija prirodna dobra“, poručuje predsjednik UO kolašinskog SRK-a.

Živković tvrdi da je sadašnjim stanjem ugrožena predstojeća ribolovna sezona, a šteta nanijeta tom klubu nemjerljiva. Štetu „zbog bezobzirnog odnosa prema rijeci trpi i grad i država“, tvrdi on.

„Sezona nije mogla početi na gori način. Suludo je očekivati da strani turisti dođu da pecaju na ovakvoj rijeci. Trudimo se da što više mladih ljudi iz kafana i sa ulice „odvedemo“ na Taru, ali s kakvim argumetima sada pred turiste i sugrađane“, kažu u SRK-u.