Alonso se sprema za Dakar?

Španac je proveo dva dana učeći specifične zahtjeve ove vrste relija i to na ekskluzivnom testu u pustinji Kalahari

920 pregleda0 komentar(a)
Alonso, Foto: AP Photo

Fernando Alonso je prije nekoliko dana odradio dvodnevni test tojote hajlaks koja je pobijedila na ovogodišnjem reliju Dakar.

Da li vozač koji je sa Tojotom prošle godine pobijedio na trci 24 sata Le Mana planira pohod na još jedno veliko ostvarenje u svijetu automobilizma?

Fernando, koji je trenutno vodeći na ljestvici vozača Svjetskog šampionata u trkama izdržljivosti (World Endurance Championship) zajedno sa članovima tima Sebastijenom Buemijem i Kazuki Nakadžimom, proveo je dva dana učeći specifične zahtjeve ove vrste relija i to na ekskluzivnom testu u pustinji Kalahari. Jedan od pobjednika Dakar relija, Žinijel de Viljije, redovni član tima Toyota Gazoo Racing Južna Afrika, bio je ovom prilikom Fernandov mentor.

“Pratio sam Dakar i zahvaljujući Tojotinom timu dobio sam priliku da dođem u Južnoafričku Republiku da testiram pobjednički hajlaks. Posljednjih godina probao sam mnoge automobile, ali ovo je zaista specijalna prilika”, kazao je Alonso.

“Bilo je zabavno. Svakako različito od onoga što sam navikao da vozim, ali vrlo zanimljivo. Polako smo radili na brzini, krug za krugom. Nije lako pročitati stazu i odrediti pravu brzinu, ali svaki naredni put sam bio sve sigurniji. Hajlaks je ima dobro prijanjanje i ravnotežu, puno snage i impresivno kočenje. Sve u svemu, bio je nevjerovatan doživljaj voziti ovaj automobil”, dodao je dvostruki F1 šampion.

Nakon obavljenog testa, Alonso i Glin Hol, direktor tima Toyota Gazoo Racing Južna Afrika, napraviće analizu i razgovaraće o eventualnom nastavku saradnje.

Tojotu hajlaks, koja je osvojila Dakar reli 2019 u rukama Nasera Al Atijaha i Metjua Baumela u januaru, pokreće V8 motorom zapremine pet litara, koji isporučuje 385 KS i 620 Nm obrtnog momenta. Alonso je vozio dva kruga kroz pustinju dužine oko 25 kilometara.

“Bilo je sjajno iskustvo za tim da radi sa vozačem Fernandovog kalibra. Lako je uvidjeti zašto on ima toliko uspjeha u trkama. Bio je vrlo dobro pripremljen za ovaj test i uložio je ogroman napor kako bi u ova dva dana naučio što je više moguće”, kazao je direktor Tojotinog tima Glin Hol.

”Reli rejd je potpuno drugačija disciplina u odnosu na ono što je on do sada radio, a Fernando je postigao impresivan napredak i izgledao je kao da se jako dobro zabavlja u tom procesu. Ponosan sam što je izabrao da testira baš hajlaks u Južnoafričkoj Republici i nadam se da je za njega to bilo vrijedno iskustvo.”