O smjeni Jokića 24. aprila, Samardžić: Kriza u kotorskoj vlasti je mogla biti prevaziđena

2298 pregleda3 komentar(a)
Jokić, Foto: Zoran Đurić

Predsjednica Skupštine Opštine Kotor Dragica Perović (DSS) zakazala je danas za srijedu 24. aprila sa početkom u 12 sati, sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti predlog za razriješenje predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića (Demokratska Crna Gora).

Perović je to uradila shodno svojim poslovničkim obavezama jer joj je predlog za razriješenje Jokića podnijelo ukupno 18 odbornika Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Hrvatske građanske inicijative (HGI), što je više od minimalno po Statutu Opštine, zahtijevane jedne trećine odborničkog saziva koja treba stati iza ovakve inicijative (11 odbornika).

Predlog za razrješenje Jokića inicirala je članica lokalne vladajuće koalicije SDP, a prihvatile su ga i podržale opozicione partije DPS, SD i HGI koje su potpisima svojih odbornika, partiji Ranka Krivokapića i omogućile da ovu inicijativu procesuira kod rukovodstva kotorskog parlamenta.

SDP, DPS, SD i HGI su 25. marta Perovićevoj podnijele inicijativu zahtijevajući Jokićevu smjenu zbog kako su naveli, "nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka".

U dokumentu, koji je potpisalo 18 odbornika kotorske Skupštine, navodi se da je gradonačelnik nezakonito donosi odluke u ime Skupštine opštine (SO), koje ukoliko ne budu poništene mogu izazvati dugoročne štetne posljedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu Kotorskog zaliva.

Podnosioci inicijative imaju većinu u lokalnom parlamentu koji ima 33 odbornika, a predlog za smjenu Jokića na sjednici 24. aprila će zvanično zastupati odbornice SDP Bruna Lončarević i Tena Božović.

SDP je u obrazloženju inicijative naveo da "mora prestati samovolja u donošenju vitalnih odluka za grad kojima se nanosi šteta trajnim dobrima građana i uvodi grad u bezakonje".

Partija Ranka Krivokapića je inače, nezadovoljna što je Jokić prije dvadesetak dana u ime Opštine kao većinskog vlasnika preduzeća Luka Kotor AD, na Skupštini akcionara te firme glasao da ona potpiše ugovor o dodjeli prevenstvene koncesije za upravljanje kotorskom lukom u narednih 12 godina, pa su pokrenuli inicijjativu za smjenu gradonačelnika.

Potpuno negirajući sve za što su se i sami u priči oko koncesije i razvoja luke Kotor zvanično zalagali godinama unatrag, iz SDP-a su Jokića optužili za samovlašće i nanošenje štete Kotoru, jer je navodno gradonačenik sprječavao odbornike da donose odluke o važnim pitanjima za grad ne održavajući sjednice SO, pa je onda Jokić umjesto parlamenta donosio te odluke.

Međutim, većinu u posljednje vrijeme otkazanih sjednica SO Kotor prouzrokovao je upravo nedolazak odbornika SDP na njih koji su na taj način ostavljali bez većine ili čak bez kvoruma, svoje ostale partnere u kotorskoj lokalnoj vlasti – Demokratsku Crnu Goru, Građanski pokret URA, Demokratski front (DF) i Socijalističku narodnu partiju (SNP).

Jokić je ranije odbacio sve odbacio optužbe SDP-a na svoj račun, nazivajući ponašanje te partije u Kotoru "rađanjem nove Pozitivne" čime je aludirao na svojevremeni postupak partije Pozitivna Crna Gora na čijem je ćelu bio Darko Pajović koja je u odlučnom trenutku, "prebjegla" iz opozicije na stranu vlasti i podržala DPS, a što je Pozitivna kasnije "platila" gubljenjem parlamentarnog statusa na prvim narednim izborima.

Potpredsjednik Opštine Kotor i predsjednik OO Pokreta za promjene (PzP) Kotor, Milivoje Samardžić danas je izrazio punu podršku u svoje i ime te partije glasanju gradonačelnika Jokića na Skupštini akciinara Luke Kotor AD za prihvatanje prioritetne koncesije na 12 godina za upravljanje lukom, kao i koncesionom ugovoru koji je po tom osnovu u međuvremenu sa Vladom potpisao predsjednik Borda direktora Luke Kotor Branko Ivanović (SNP).

Samardžić je kazao da je aktuelna kriza u kotorskoj vlasti mogla biti prevaziđena da je krajem februara na koalicionom sastanku, prihvaćen predlog PzP da se u najkraćem ruku održi konsultativni lokalni referendum oko spornih pitanjja – kupovine nekretnina Jugopetrola i koncesije za luku.

To su tada, prema njegovim riječima, odmah prihvatile Demokrate i sve članice DF-a, dok je protiv bila URA jer je "predsjednica OO URA (Ljiljana Popović Moškov) mislila da bi tim postupkom vratili mandat građanima koji su nam isti 2016. na izborima dali povjerenje da u njihovo ime odlučujemo".

Samardžić je naveo da se predsjednik OO SDP Kotor Branko Nedović tada nije izjasnio o predlogu PzP, tvrdeći da o njemu prethodno mora konsultovati OO, nakon čega se više nije oglašavao.

Čelnik kotorskog PzP mišljenja je da bi Kotorani na lokalnom referendumu ubjedljiivo podržali i kupovinu nekretnina Jugopetrola i uzimanje koncesije za luku jer je to ono što građani tog grada ižele, a zbog čega Samardžić i podržava postupke Jokića.