Uhapšen Asanž: "Britanija garantovala da ga neće izručiti državi u kojoj postoji smrtna kazna"

Kako je rekao predsjednik Ekvadora, ta država je ukinula azil Asanžu nakon što je više puta prekršio međunarodne konvencije

14041 pregleda26 komentar(a)
Asanž, Foto: Reuters
11.04.2019. 12:19h

Velika Britanija garantovala je da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža neće izručiti državi koja zakonom predviđa smrtnu kaznu, rekao je predsjednik Ekvadora Lejnin Moreno, poslije hapšenja Asanža u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

"U skladu sa našom jakom posvećenosti ljudskim pravima i međunarodnom zakonu, zatražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi bio izložen mučenju ili suočen sa smrtnom kaznom", rekao je Moreno.

Prema njegovim riječima, britanska vlada je potvrdila to pismeno, u skladu sa njihovim odredbama.

Kako je rekao predsjednik Ekvadora, ta država je ukinula azil Asanžu nakon što je više puta prekršio međunarodne konvencije.

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora, nakon što mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

Britanska policija je ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsila osnivača Vikiliksa.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio sa njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Novinar BBC-a Džejms Lendejl je na Tviteru objavio da se Asanž više ne nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.

Policija je navela da je Asanž odveden u pritvor i da će se pojaviti pred sudom "što je prije moguće", prenosi BBC.

Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu prije sedam godina kako bi izbjegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u međuvremenu odbačena.

On je ostao u ambasadi, strahujući da bi mogao da bude izručen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja hiljada povjerljivih diplomatskih i vojnih depeša putem Vikiliksa.

Predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno rekao je da je Ekvador ukinuo azil Asanžu nakon što je "više puta kršio međunarodne konvencije".

Vikiliks je sa druge strane tvitvao da se Ekvador ponio protivzakonito.