Policija provjerava “pare na ruke”

Koprivica je kazao da je DIK pala na nekoliko važnih testova, a da je kvalitet kontrole finansiranja ASK-a nizak, te da sudovi često osporavaju odluke Agencije

1770 pregleda2 komentar(a)
Panel “Kako do integriteta izbora“, Foto: Centar za demokratsku tranziciju

U Crnoj Gori u oblasti integriteta izbora postoji problem veći nego ikada, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

On je na panelu te NVO „Kako do integriteta izbora“ rekao da su institucije koje se bave izborima pristrasne i netransparentne.

Koprivica je kazao da je DIK pala na nekoliko važnih testova, a da je kvalitet kontrole finansiranja ASK-a nizak, te da sudovi često osporavaju odluke Agencije.

Pomoćnik direktora ASK-a Savo Milašinović je, komentarišući zamjerke da Agencija sprovodi formalno kontrolu izvještaja bez suštinskih provjera objasnio da nemaju “policijsko-istražna ovlašćenja, već da je preventivna institucija koja sprovodi sve zakonske nadležnosti”.

„Naše je da obezbijedimo transparentnost upotrebe javnih resursa“, rekao je Milašinović i dodao da nema zloupotreba državnih resursa, odnosno da tokom izborne kampanje nije bilo zapošljavanja, niti socijalnih davanja mimo zakona, kao ni potrošnje budžetske rezerve mimo pravila, prenosi agencija MINA.

Koprivica je rekao da ASK ne problematizuje pitanje troškova aktivista na terenu, već tvrdi da toga nije bilo. Milašinović je odgovorio da je Demokratska partija socijalista kontrolisana osam puta i da nisu mogli da nađu “anomaliju te vrste”.

„Što je neko nekome dao pare na ulici ili uradio mimo zakonskih nadležnosti ASK-a, imate policiju“, rekao je on.

Na konstataciju Koprivice da su sudovi osporili odluke ASK-a, Milašinović je rekao da Agencija samo utvrđuje da li je neko prekršio zakon ili ne i o tome obavještava organ zadužen za izbor i imenovanja, i dodaje da su samim tim osporene odluke Skupštine, a ne ASK-a.

„Teško možemo govoriti o nezavisnosti i nepristrasnosti kada se institucije oslanjaju na ono što kažu partije bez temeljne provjere i kontrole sadržaja. Teško možemo govoriti da postoji odgovornost u trenucima kada Agencija kaže da u Crnoj Gori nema nikakve zloupotrebe državnih resursa, da je ASK transparentna kad ne objavljuje sopstvena mišljenja“, naveo je Koprivica.

Branka Bošnjak (Demokratski front) smatra da ASK nema iste aršine prema opoziciji i vladajućoj većini.

„Žao mi je što smo imali vjeru u Agenciju. Mislili smo da će nešto uraditi, ali izbor direktora nam je pokazao da ASK neće raditi nepristrasno što se kasnije i dokazalo. Afera ‘Koverat’ je bila više nego očigledna”, rekla je Bošnjak.