Muler iznio detalje koji ukazuju da je Tramp opstruirao pravdu

Specijalni savjetnik u izvještaju opisao kako je predsjednik SAD pokušavao da ga smijeni i da omete njegovu istragu o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore 2016.

561 pregleda0 komentar(a)
Muler, Foto: Beta-AP
19.04.2019. 10:54h

U izvještaju specijalnog savjetnika Roberta Mulerao njegovoj istrazi o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. navode se detalji o nizu postupaka kojima je predsjednik Donalda Trampa želio da omete istragu, što pokreće pitanja o tome da li je počinio krivično djelo opstrukcije pravde.

Muler nije donio zaključak u vezi sa tim da li je Tramp ometao sprovođenje pravde, ali ga u tom pogledu nije ni oslobodio krivice.

U izvještaju se navode novi detalji o tome kako je republikanski predsjednik pokušao da smijeni i ometa rad Mulera, usmjeravao članove njegove administracije da javno garantuju za njegovu nevinost i govorio o pomilovanju bivšem saradniku Polu Manafortu kako bi ga spriječio da sarađuje sa specijalnim savjetnikom.

Takođe se zaključuje, kao što je ministar pravde Vilijam Bar saopštio prošlog mjeseca, da Tramp i njegov izborni štab nijesu učestvovali u krivičnoj zavjeri sa Rusijom tokom izbora.

Bar je u martu zaključio da Tramp nije prekršio zakon, ali je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da je Muler iznio detalje o „deset opizoda u vezi sa predsjednikom i da u izvještaju razmatra potencijalne pravne teorije za povezivanje tih djela sa elementima opstrukcije pravde”.

Tramp je juče bio slavljenički raspoložen rekavši na jednom događaju u Bijeloj kući, kojem su prisustvovali ranjeni vojnici, da „ima dobar dan” i dodao „to se kaže nema dosluha, nema opstrukcije pravde”.

Objavljivanje izvještaja, mada je Bar zatamnio pojedine djelove kako bi zaštitio osjetljive informacije, sasvim sigurno će otvoriti novi politički sukob u Kongresu i uoči kampanje za predsjedničke izbore 2020.

Tramp je Mulerovu istragu dugo opisivao kao „lov na vještice”.

Analizirajući da li je Tramp ometao pravdu, Muler je razmatrao niz njegovih aktivnosti uključujući pokušaje da ga smijeni sa čela istrage, da ograniči razmjere istrage i napore da spriječi da javnost sazna o susretu u junu 2016. u Tramp tornju u Njujorku između visokih zvaničnika kampanje i Rusa.

U junu 2017. godine, Tramp je rekao savjetniku u Bijeloj kući Donu Mekganu da kaže tadašnjem vršiocu dužnosti ministra pravde da je Muler u konfliktu interesa i da mora biti smijenjen, navodi se u izvještaju.

„Mekgan nije postupio po Trampovim instrukcijama već je umjesto toga odlučio da podnese ostavku kako ne bi izazvao novi masakr subotnje večeri”, naveo je Muler u izvještaju, praveći paralelu sa Votergejt aferom kada je predsjednik Ričard Nikson otpustio ključne pravne zvaničnike.

Muler je takođe zaključio da ima „značajnih dokaza” da je Tramp otpustio Džejmsa Komija sa mjesta direktora FBI 2017. zbog toga što on nije htio da „javno saopšti da predsjednik nije lično pod istragom”.

Muler je naveo „neke dokaze” koji ukazuju da je Tramp znao za kontroverzne pozive savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina ruskom ambasadoru prije nego što je Tramp preuzeo dužnost, međutim, dokazi nijesu konkretni.

Tramp je, prema izvještaju, mislio da će otpuštanje Flina riješiti njegove probleme u vezi sa istragom. On je februaru 2017. u razgovoru sa tadašnjim guverenerom Nju Džersija Krisom Kristijem rekao: Sada kada smo otpustili Flina, ova stvar sa Rusijom je završena”.

Takođe se navodi da je Tramp rekao bivšem menadžeru kampanje Koriju Levandovskom da traži od tadašnjeg ministra pravde Džefa Sešnsa da kaže da je istraga o Rusiji „veoma napravedna”.

Uoči jučerašnjeg objavljivanja Mulerovog izvještaja, aktuelni ministar pravde Vilijam Bar - čije je ministarstvo nadgledalo istragu - stao je u odbranu republikanskog predsjednika i njegovih djela.

Bar je i juče, kao i prošlog mjeseca, naglasio da Muler nije zaključio da je bilo dosluha između Trampovog izbornog štaba i Moskve.

„Predsjednik Tramp se našao u do sada nezabilježenoj situaciji. Kada je stupio na dužnost i pokušao da obavlja svoj posao predsjednika, savezni agenti i tužioci su počeli da istražuju njegovo ponašanje prije i nakon preuzimanja dužnosti, kao i ponašanje njegovih saradnika”, kazao je Bar.

On je na ovaj način pokušao da opravda Trampove postupke rekavši da u izvještaju „postoje značajni dokazi koji ukazuju da je predsjednik bio uznemiren i ljut zbog toga što je iskreno vjerovao da istraga podriva njegov mandat, da iza nje stoje njegovi politički protvnici i da je podstaknuta nezakonitim curenjem informacija”.

Dvoje vodećih demokrata u Kongresu saopštili su juče da izvještaj specijalnog savjetnika Roberta Mulera podriva tvrdnje ministra pravde Bara da Tramp nije ometao sprovođenje pravde u saveznoj istrazi o Rusiji.

„Velike su razlike između onoga što ministar Bar kaže da je opstrukcija i onoga što specijalni savjetnik Muler kaže da je opstrukcija”, naveli su u saopštenju predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer. „Dok smo pregledali izvještaj, jedna stvar je postala jasna: ministar Bar je predočio zaključak da predsjednik nije opstruirao pravdu dok Mulerov izvještaj podriva te tvrdnje”, naveli su.

Pojedine demokrate juče su pominjale otvaranje procedure impičmenta Predstavničkom domu, ali je malo vjerovatno da bi ti pokušaji bili uspješni budući da Trampovi republikanci kontrolišu Senat koji odlučuje o sudbini predsjednika.

Vjerovao da će ga imenovanje nezavisnog savjetnika uništiti

Tramp je smatrao je da će imenovanje specijalnog savjetnika Roberta Mulera na čelo istrage o ruskom uplitanju u izbore 2016. značiti kraj njegovog mandata, navodi se u juče objavljenom izvještaju. U izvještaju stoji da je kada mu je bivši ministar pravde Džef Sešns u maju 2017 kazao da će Muler biti na čelu istrage o Rusiji, Tramp očajno rekao: „O bože. To je užasno. Ovo je kraj mog mandata. Sje..n sam”.

Tramp je zatim upitao Sešnsa, kojeg je mjesecima kritikovao zbog toga što se izuzeo iz istrage o Rusiji: „Kako si mogao ovo da dozvoliš, Džefe?” i kazao mu da ga je iznevjerio.

Sešns, koji je podnio ostavku u novembru, sjeća se da mu je Tramp kazao, „trebalo je ti da me zaštitiš”, stoji u izvještaju.

Tramp je, kako se navodi u izvještaju, kazao da su mu „svi rekli da je njegov mandat uništen ukoliko bude imenovan neki od nezavisnih savjetnika”. „To traje godinama, a ja neću moći ništa da učinim. Ovo je najgora stvar koja mi se ikada dogodila”.