Stiže li dobra praksa u Crnu Goru?

Suština predloga novog zakona, koji je URA predložila, je da Poreska uprava mora vršiti ispitivanje porijekla imovine za sva fizička lica kojima vrijednost imovine prelazi prag od 200.000 eura, bez obzira da li su javni funkcioneri ili ne

975 pregleda1 komentar(a)
“Poreska uprava mora vršiti kontrolu imovine svih fizičkih lica koja prelazi prag od 200.000 eura”: Konatar, Foto: Savo Prelević

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Predlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Sličan zakon su u Crnoj Gori predložili predstavnici Građanskog pokreta URA, navodeći da je on ključni mehanizam u borbi protiv korupcije i da će biti jedan od prvih propisa koji će donijeti nova demokratska vlast. Taj predlog, međutim, nije procesuiran jer opozicija bojkotuje parlament.

Suština predloga novog zakona, koji je URA predložila, je da Poreska uprava mora vršiti ispitivanje porijekla imovine za sva fizička lica kojima vrijednost imovine prelazi prag od 200.000 eura, bez obzira da li su javni funkcioneri ili ne.

26 eura je iznos do kojeg nosioci javne funkcije, shodno usvojenom zakonu u Kantonu Sarajevo, ne moraju prijaviti poklone.Taj Zakon će sprovoditi Kancelarija za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS, a nadzor će biti u ingerenciji Skupštine Kantona Sarajevo.

“Predloženi zakon unapređuje trenutno stanje po kome Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) svojevoljno odlučuje koga će kontrolisati, a koga neće od javnih funkcionera. Dakle, uvodimo princip neselektivnosti kada je u pitanju ispitivanje porijekla imovine, iako će prioritet u smislu ovog zakona biti na javnim funkcionerima”, kazao je ranije potpredsjednik GP URA Miloš Konatar.

“Ovaj Zakon bi obavezivao i Mila Đukanovića da objasni odakle mu novac za kupovinu kuće od dva, pet ili 10 miliona eura. Odakle satovi od nekoliko desetina hiljada eura i što je važno imao bi obavezu da stavi na uvid svoje bankovne i transakcione račune”, istakao je Miloš Konatar.

Nakon usvajanja zakona, koji je usvojila Skupština Kantona Sarajevo, izabrani zvaničnici će morati da prijave imovinu i prihode, kao i poklone koje dobiju tokom obavljanja javne funkcije.

Taj propis će se, kako prenose mediji, direktno odnositi na zastupnike u Skupštini KS, premijera i ministre u Vladi KS, gradonačelnika Sarajeva, opštinske načelnike te na direktore i zamjenike direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija, članova skupština upravnih i nadzornih odbora u Kantonu Sarajevo.

Taj zakon će se odnositi i na izabrane savjetnike funkcionera, njihove bliske srodnike te “povezanu osobu”, što podrazumijeva bliske srodnike izabranih i imenovanih zvaničnika.