Tramp potpisao kaznene takse Kini, pokrenuo "potop" na Vol stritu

Kineska vlada je saopštila da će se braniti, pa investitori strahuju od tenzija između dvije najveće svjetske privrede

72 pregleda9 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
22.03.2018. 20:51h

Indeksi na Vol stritu danas bilježe ogromne gubitke pošto je vlada predsjednika SAD Donalda Trampa uvela takse na uvoznu robu iz Kine i ograničenja na kineske investicije.

Kineska vlada je saopštila da će se braniti, pa investitori strahuju od tenzija između dvije najveće svjetske privrede, prenio je AP.

Američke industrijske i tehnološke kompanije beleže neke od najvećih gubitaka, dok su i evropski indeksi završili duboko u crvenom.

Indeks Dau Džons je u minusu 2,9 odsto, Standard end Pur 500 od 2,5 odsto, a Nasdak od 2,4 odsto.

U Evropi je njemački DAX pao 1,7 odsto, francuski CAC 40 pao 1,4 odsto, a britanski FTSE 100 za 1,2 odsto.

Na istoku je ranije danas Nikei porastao jedan odsto, južnokorejski Kospi 0,4 odsto, dok je hongkonški Hang Seng pao 1,3 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,5 odsto.

Poslije najave Trampove administracije da će uvesti ograničenja na kineske investicije i takse na oko 48 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine, indeksi su pali kao ranije poslije najave taksi na čelik i aluminijum.

Cijene nafte su u padu. Vrijednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je 1,4 odsto na 64,2 dolara po barelu, a nafte Brent za 0,8 odsto na 68,9 dolara po barelu.