Peković: Niko nije htio da mi pomogne da kupim lijek

4724 pregleda2 komentar(a)
Svetozar Peković, Foto: Svetlana Mandić

Šezdesetčetvorogodišnji Nikšićanin Svetozar Peković sa dvije godine starijom sestrom Stanojkom, koja je bolesna, a i on je slabog zdravstvenog stanja, živi u nikšićkom naselju Glibavac i pokušava da se nekako on i sestra prehrane.

“Penzionisao sam se prije dvije godine. Imao sam svega 17 godina staža i penzija mi iznosi 118 eura. Nažalost, od tog novca se ne može živjeti, a oboje smo bolesni, tako da sam uzeo kredit da bi sestra i ja mogli da živimo i sada primam samo 60 eura”, priča Peković i zahvaljuje se Goranu Damjanoviću iz Crvenog krsta koji mu je donio nešto hrane i sredstva za higijenu.

Peković tvrdi da se svima obraćao za pomoć, ali da su gluvi na njegove apele.

“Bilo je sve u redu do nazad četiri godine kada sam počeo da obolijevam. Problemi sa vratom, krvnim sudovima, sa okom koje sam operisao prije dvije godine. Peti i sedmi vratni pršljen su u lošem stanju zato i slabije hodam. Ne mogu deset metara da napravim, samo što ne padnem. Naručio sam bio lijek iz inostranstva koji košta 170 eura, ali se lijek vratio jer niko nije htio da mi pomogne, a svima sam se obraćao”.

Iz Centra za socijalni rad su kazali da Peković pošto je korisnik starosne penzije ne može da ostvari materijalno primanje, ali da su mu odobrili jednokratnu pomoć koja će mu biti uručena narednih dana.