Pacijentima duge "najkraće liste čekanja"

Na pregled kod ortopeda čeka se između jednog i dva mjeseca, a termini za skener nijesu mogući prije jula

2141 pregleda3 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković

U Kliničkom centru (KC) nema termina za pregled kod reumatologa i snimanje skenerom, a za prvi pregled kod pojedinih specijalista, kao što su ortopedi i kardiolozi, čeka se duže od mjesec dana, žale se pacijenti.

Iz najveće zdravstvene ustanove potvrdili su “Vijestima” da se, na primjer, na pregled kod ortopeda čeka između jednog i dva mjeseca.

“Ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju rade redovne prijepodnevne ambulante na Poliklinici KC, što znači devet ambulantnih i još pet dodatnih poslijepodnevnih ambulantni. Nedjeljno se u Polikliničkom dijelu obavi od 460 do 620 pregleda.

Prema informacijama sa kojima raspolažemo, prosječno vrijeme čekanja je između jednog i dva mjeseca”, kazali su iz KC-a.

Dodali su da se pacijenti pregledaju u roku od 24 sata u slučaju da njihovi izabrani doktori ili ljekari Hitne pomoći ili Urgentnog centra procijene da treba hitna konsultacija.

Iz KC-a su u više navrata ponovili da su liste čekanja skraćene i da su najmanje u regionu.

Međutim, “Vijestima” nisu konkretno odgovorili koliko dugo se čeka kod reumatologa, ali su kazali da je u toj ambulanti prošlog mjeseca pregledano 557 pacijenata.

“Na odjeljenju reumatologije Interne klinike rade tri stalno zaposlena reumatologa, kao i jedan angažovan u dopunskom radu iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Pored osam redovnih ambulanti mjesečno, što spada u redovni prijepodnevni rad svakog ljekara zaposlenog na Internoj klinici, svakodnevnog rada u Odjeljenju za reumatologiju gdje se zbrinjavaju hospitalizovani pacijenti, te Dnevnoj bolnici Odjeljenja za reumatologije gdje se, takođe, svakodnevno na pregledima i terapiji zbrinjavaju naši osiguranici, pregledana je dodatnih 152 pacijenta, urađene 53 kapilaroskopije, te 22 ultrazvučna pregleda lokomotornog sistema”, stoji u odgovoru KC-a.

Podsjetili su da prvi pregledi pacijenata kod užih specijalista treba da se obave unutar mjesec. Istakli su da se pored podataka o dostupnim ambulantama, početkom svakog mjeseca određuju i objavljuju termini dodatnih i vanrednih ambulanti, nakon prethodne saglasnosti menadžmenta KC-a. Iz ustanove na čijem je čelu Jevto Eraković saopštili su da su u martu u gastroneterohepatološkoj ambulanti pregledana 602 pacijenta, te da je u kabinetu za endoskopiju gastrointestinalnog sistema na Poliklinici KC-a obavljeno 637 pregleda.

“Na Odjeljenju gastroenterohepatologije Interne klinike sa intenzivnom jedinicom rade četiri stalno zaposlena gastroenterohepatologa. Svi oni pored ambulantnog angažmana imaju redovne svakodnevne obaveze na Odjeljenju gastroenterohepatologije, Intenzivnoj jedinici Interne klinike, već pomenuta dežurstva na istoj, redovne dnevne konsultacije za hospitalizovane pacijente i u drugim klinikama KCCG, te obavezne pripravnosti, koje su neophodne zbog specifičnosti same gastroenterohepatologije. Pripravnost je od 15 sati radnim danima do sedam narednog dana, 24 sata u dane vikenda i državnih praznika, 365 dana godišnje”, naveli su iz KC-a.

Iz najveće zdravstvene ustanove rekli su da je u endokrinološkoj ambulanti u martu pregledan 1.841 pacijent.

Na Odjeljenju endokrinologije sa Intenzivnom jedinicom radi sedam stalno zaposlenih endokrinologa. Prema informacijama sa sajta KC-a, ovog mjeseca na operaciju srca čeka 51 građanin. Na kardiološki pregled čeka 280 pacijenata.

Na listi čekanja za pregled ili operaciju ortopeda ili traumatologa je 49 građana, a na listi Odjeljenja za radioterapiju je deset ambulantnih i pet pacijenata koji čekaju hospitalizaciju.

Scintigrafiju paraštitaste žlijezde duže od mjesec čeka šest pacijenata, a pluća četvoro.

Termini za skener tek u julu, pacijenti mogu kod privatnika

Iz KC-a su kazali da su termini za skener (CT) popunjeni do kraja juna, naglasivši da opšte i specijalne bolnice raspolažu sa savremenim CT aparatima.

Pregledi na magnetnoj rezonanci obavljaju se u roku od jednog do dva mjeseca, u zavisnosti od vrste pregleda.

“Ukoliko pacijent za pregled magnetnom rezonancom u KC-u dobije termin duži od mjesec, njegov izabrani ljekar ima mogućnost da pregled zakaže u privatnoj ustanovi Hipokrat u Podgorici ili Radanovićima, kao i u privatnoj ustanovi Tesla medical u Beranama. Za sva hitna stanja istog dana se obavlja RTG, ultrazvučna i CT dijagnostika”, kazali su iz KC-a.

Kontrolu će zakazivati ljekari subspecijalisti

Pacijenti tvrde da ne mogu da dobiju kontrolni pregled u roku od mjesec, te da ostaju uskraćeni za informaciju kako napreduje njihovo liječenje, da li treba da nastave sa terapijom ili da je prekinu.

Iz KC-a su rekli da izabrani doktor ima uvid u slobodne termine za pacijente koji imaju planirani kontrolni pregled i da ih može zakazati prema raspoloživim terminima.

Najavili su da se radi na optimizaciji sistema centralnog zakazivanja, što će omogućiti ljekarima subspecijalistima da zakažu termine kontrolnih pregleda.