Završne scene za film "Grudi" snimljene u Splitu

Glavne uloge tumače Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić i Vojin Ćetković, igraju još i Mira Banjac, Predrag Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović i drugi, pa serija, a tako i film okuplja zvučna glumačka imena sa prostora nekadašnje Jugoslavije, što je bio dio njenog plana, potvrdila je Perović

639 pregleda0 komentar(a)
Sa snimanja filma

Završene scene za cjelovečernji film "Grudi" crnogorske rediteljke Marije Perović snimljene su tokom prošle sedmice u Splitu.

Film je najavljivan više puta, nakon uspješnog prikazivanja i interesovanja gledalaca za seriju "Grudi" koja je krajem prošle godine premijerno prikazana na Radio-televiziji Crne Gore, a nakon čega ju je gledala i publika iz Srbije.

"Naime, nakon velikog uspjeha i interesovanja za seriju, u bioskopima će tokom 2019. godine biti prikazan istoimeni cjelovečernji film čije su snimanje podržali Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)", najavljuje ekipa ovog projekta.

Serija "Grudi" je priča o tri žene tokom tri dana u jednom gradu i prva je crnogorska priča koju snažno donose, nose i iznose žene, pa važi za prvu crnogorsku žensku seriju.

Jedna od glavnih tema ovog projekta je i edukacija o bolesti, o kanceru i o borbi protiv kancera dojke, ali i o porodici, prijateljstvu, ljubavi, današnjici...

"Junakinje u seriji se drže i ženskih poslova, ali govore ono što žene inače ‘ne smiju’ da kažu, a to je da one imaju probleme koje svaka žena ima, od onih sa djecom, pa do toga da žele odu kod frizera ili biraju haljine. Junakinje u seriji ne kriju da im treba vrijeme za čitanje ili vrijeme da se poljube. To je ono što svaka žena i svako biće želi, samo je problem što kada to kaže muškarac, mnogo je prihvatljivije i normalnije. Pozitivan duh, ovdje u liku mušarca koji spaja sve tri junakinje, donosi priču o prijateljstvu i o spremnosti da se ljudi međusobno podrže, a to nam je svima neophodno u ovom i ovakvom vremenu. Posebno sam oduševljena reakcijama, komentarima i potvrdama koje pokazuju da je publici trebalo nešto ovako", kazala je Perović ranije za "Vijesti".

Serija je nastala po njenoj ideji koju je u scenario uobličila Vladislava Vojnović.

Direktor fotografije je Dušan Grubin, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović.

Glavne uloge tumače Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić i Vojin Ćetković, igraju još i Mira Banjac, Predrag Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović i drugi, pa serija, a tako i film okuplja zvučna glumačka imena sa prostora nekadašnje Jugoslavije, što je bio dio njenog plana, potvrdila je Perović.

"To sam uradila planski, a tako su i motivisani likovi: junakinje su završile školu u toj bivšoj zemlji, pa je jedna otišla u Split, druga u Beograd, a treća ostala u Nikšiću. Zbog svega toga serija ima taj nostalgični prizvuk vremena kojeg više nema. O tome jesam razmišljala i prije snimanja i nije se desilo slučajno. Smatram da je jedna od osnovnih vrijednosti reditelja ako može da okupi dobre saradnike i pusti ih da sami pričaju svoju ulogu", kazala je ona.

Završne scene za film u Splitu upriličila je ekipa: UO Mitropa - koprodukcijska kuća, Sanja Šamanović - koproducentkinja, Ivan Perić - izvršni producent, Tonći Gaćina - asistent snimatelja, Katarina Bilan - kostimografkinja, Hrvoje Pelicarić - majstor tona, Roko Birimiša - gaffer, Josip Rogošić - klaper, Ante Blajić - vozač i Zdenka Mihelj - šminkerka.

Osim Splita, "Grudi" su snimane u Nikšiću, a neke scene u Tivtu i Beogradu.

Ova igrano-dokumentarna mini-serija je nakon kultne "Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo" Živka Nikolića prva serija RTCG koja je prodata nekoj drugoj televiziji.

Serija je nastala u koprodukciji Radio-televizije Crne Gore i producentske kuće "Meander film".