Olimpijski karavan krenuo iz Bijelog Polja

Održavaju se svake dvije godine i u njima učestvuju sportisti iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga, San Marina, Malte, Monaka, Kipra i Crne Gore

307 pregleda0 komentar(a)
Sa Olimpijskog karavana, Foto: Jadranka Ćetković
23.04.2019. 16:14h

Tradicionalni Olimpijski karavan, čiji je cilj širenje olimpijskog duha i pokreta kao i upoznavanje djece sa vrijednostima spora i olimpizma, organizovan je danas na gradskom trgu u Bijelom Polju.

Karavan koji je krenuo iz Bijelog Polja, održan je u sklopu priprema za organizaciju i promotivnih aktivnosti Igara malih zemalja Evrope, koje će se od 27.maja do 1. juna ove godine održati u Crnoj Gori.

Igre malih zemalja Evrope su olimpijsko, multi-sportsko takmičenje u kojem učestvuju sportisti država Evrope, koji imaju manje od milion stanovnika.

Održavaju se svake dvije godine i u njima učestvuju sportisti iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga, San Marina, Malte, Monaka, Kipra i Crne Gore.

U ime sportista Bijelog Polja brojne posjetioce karavana, među kojima je bilo najviše djece, obratio se direktor JU Centar za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

"Nije slučajno što je Bijelo Polje početna stanica karavana, jer osim što je osvjedočeni regioanlni centar društvenih zbivanja, masovnošću ali i sportskim elitizmom, zasigurno predstavlja i centar sporta sjevera Crne Gore. Spotski duh, začet u velikom broju sportista, naših sugrađana, koji u sa ponosom nosili dres Jedinstva, i reprezentovali svoju ulicu, naselje, grad i državu, danas je utemeljen u više do 2 000 sportista svih uzrasta i kategorija. U 20 sportskih grana, postoji 30 kolektiva, sa osnovnom vizijom jačanja volje, tijea i duha sportista, istovremeno razvijajući principe viteštva, solidarnosti i fer-pleja", kazao je Marko Maslovarić.

Grad domaćin igara je Budva i tu će se održati takmičenja u odbojci, odbojci na pijesku, boćanju, tenisu i streljaštvu, u Podgorici plivanje, u Baru u košarci i atletici. Na Cetinju će se održati takmičenje u džudou dok će u Tivtu nastupiti stonoteniseri.

Predsjednik COK-a, Dušan Simonović je kazao da mu je žao što takmičenje nije moglo biti organizovano u Bijelom Polju. On je pozdravio sve Bjelopoljce i sve prijatelje sporta koji su došli da isprate ovaj Olimpijski karavan.

“Na žalost to nije bilo moguće najviše zbog udaljenosti u odnosu na ostale gradove. Ali smo htjeli olimpijski duh da malo prenesemo i na sjever Crne Gore. Ovo će biti veliko takmičenje za nas, prvo koje organizujemo ovakve vrste. Nadam se da će ovo takmičenje proteći na najbolji mogući način“, kazao je Simonović.