Društvo maslinara Bar pokrenulo zaštitu porijekla barskog ulja

"Ova važna odluka za barske maslinare odnosi se na registrovanja oznake porijekla", kazao je Alković

338 pregleda0 komentar(a)
Zaštitna oznaka porijekla

Barski maslinari, prvi u Crnoj Gori, pokrenuli su postupak registracije oznaka porijekla za „Barsko maslinovo ulje“, shodno jednoglasnoj odluci Upravnog odbora Društva maslinara Bar.

Zaštita oznaka porijekla u sklađu je sa strategijom Društva, koja podrazumjeva proizvodnju ulja vrhunskog kvaliteta, njegovo pakovanje u kvalitetnu staklenu ambalažu male zapremine “i prodaju kroz unaprijeđenu turističku ponudu Bara”.

Iz Upravnog odbora očekuju da i Skupština Društva na sjutrašnjoj sjednici potvrdi ovu odluku.

"Ova važna odluka za barske maslinare odnosi se na registrovanja oznake porijekla. Kako bismo zaštitili kvalitet i posebnost maslinovog ulja dobijenog od „Barske žutce“, krenuli smo u zaštitu njegovog porijekla. Pored oznaka zaštita geografskog porijekla, garantovanog tradicionalnog specijaliteta, odlučili smo se i za šemu kvaliteta 'Zaštita oznaka porijekla'." rekao je “Vijestima” Ćazim Alković, predsjednik Društva.

Oznaka porijekla je naziv regiona, određenog mjesta ili čak i države, koja se koristi za označavanje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji potiče odatle, čiji je kvalitet isključivo ili bitno uslovljen prirodnim i ljudskim faktorima određene geografske sredine, te čija su proizvodnja, prerada i priprema na određenom geografskom području.

"Tokom nedavne posjete maslinarskog stručnjaka iz Istre Edija Družetića, razgovarali smo sa njim o oblicima i načinu zaštite oznaka porijekla, i on nam je dostavio kompletnu dokumentaciju u skladu sa zahtjevima EU zakonodavstva, a ponudio nam je i pomoć i savjete prilikom izrade najbitnjeg dokumenta „Specifikacije proizvoda“ gdje se proizvod u potpunosti opisuje", dodao je Alković.