Statis dobio urbanističko-tehničke uslove za Miločer

MORT precizirao šta sve Statis može da gradi na 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefana na 35 hektara

2402 pregleda4 komentar(a)
Brojni sadržaji na površini od 35 hektara: Kraljičina i Kraljeva plaža, Foto: Vuk Lajović
25.04.2019. 08:47h

Kompanija „Adritic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa, moći će da gradi novi hotel „Kraljičinu plažu“, helidrom, proširi vile u Miločerskom parku, adaptira administrativnu zgradu i vešeraj naspram grada hotela „ Sveti Stefan“ u apartmane, izgradi garažu, dječje igralište, teniske terene... Sve ovo piše u urbanističko-tehničkim uslovima (UTU) koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo Vladinoj firmi HTP „Miločer“ i Adriatic properties - u za 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefana, na 35 hektara koliko objedinjuje budući hotelski rizorta „Miločer“.

„Dostavljaju se UTU za izradu tehničke dokumentacije za objekte hotelskog rizorta ‘Miločer’ na 29 lokacija u zahvatu prostornog plana posebne namjene za obalno područje - u urbanističko arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta Miločer“, piše u dokumentu vladinog resora, u kome je detaljno napisano šta se na kojoj od 29 lokacija može graditi.

Na lokaciji broj 1, predviđena je gradnja novog hotela sa pet zvjezdica visine 22 metra i koji će biti uklopljen u zeleni ambijent Miločerskog parka. Na lokacijama 2, 3, 4, 5 i 6, na kojima se nalaze vile u Miločerskom parku, kako piše u UTU, predviđa se rekonstrukcija i proširenje postojećih objekata. Na lokaciji 7, gdje se nalazi restoran „Kraljičina stolica“, nijesu predviđene intervencije, dok će na lokaciji 8 biti trofo-stanica.

Intervencije nijesu predviđene ni na spa-centru u zaleđu Kraljičina plaže, ni na „Vili Miločer“, pumpnoj i trafo-stanici koje se nalaze na lokacija od 9 do 13.

Dalje, planirano je proširenje kapaciteta postojećeg objekta „beach bar (lokacija 14), koji se nalazi uz obalu, okružen maslinjakom, a između miločerske i svetostefanske uvale (lokacija 15) gradiće se helidroma sa paviljonom.

Nema intervencija i na postojećem restoranu „Pod maslinom“ (lokacija 16), dok neposredno uz šetalište uz morsku obalu na ulazu u Sveti Stefan (lokacija 17) projektovan je „park-dječje igralište“. Na postojećoj gasnoj stanici, objektu za komunalni otpad, pumpnoj stanici, dizel agregatu (lokalcijama od 18 do 21) neće biti intervencija.

Postojeća administrativna zgrada (lokacija 22), se „seli“ u hotel „Kraljičina plaža”. Prizemna zgrada dobiće jedan sprat i u njoj će biti adaptirana tri dvoetažne smještajne jedinice za potrebe grad-hotela „Sveti Stefan”. Na lokaciji 23 projektovana su dva teniska terena, a na mjestu stare administrativne zgrade biće izgrađen novi kompeks.

„Projektovane su nove smještajne jedinice za potrebe grad hotela i poslovni centar na mjestu postojećeg tržnog centra. Predviđeno je šest apartmana oko 200 kvadrata, koji su orjentisani kao novom trgu. Kongresni centar je tretiran kao visoko luksuzni i čine ga hol sa info pultom, multifunkcionana dvorana za 300 osoba, konferens sala sa aperitiv barom i otvorenom zelenom krovnom terasom pogodnom za organizovanje koktela“, piše u UT uslovima.

Na mjestu postojeće zgrade u kojoj su vešeraj i kuhinja (lokacija 25) predložena su tri dvoetažna apartmana od 250 kvadrata za potrebe grad hotela, dok je na lokaciji 26 projektovana garaža na tri nivoa sa 150 parking mjesta i vešerajem u suterenu za potrebe hotela. Na lokaciji 27 zadržava se gasna stanica, dok na lokaciji 28 predviđen je otvoreni parking. Uradiće se rekonstrukcija i proširenje postojećeg restorana „Pod murvom“ (lokacija 29).

Opština protiv gradnje apartmana

Opština Budva, kako su „Vijesti“ nedavno objavile, ne protivi se izgradnji novog hotela „Kraljičina plaža“, pa i u gabaritu većem od dosadašnjeg, kao i helidroma u Miločerskom parku, i garaže na Svetom Stefanu, te je spremna dati saglasnost. Ipak, da bi stavila potpis i dala zeleno svjetlo, Statisova firma moraće da poruši dvije velike betonske građevine preko puta grad hotela Sveti Stefan, upravo one koje su predviđene da se adaptiraju u luksuzne dvoetažne apartmane.

Od Vlade očekuju da stavi van snage urbanističko arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta „Miločer“, na osnovu kojih je MORT dao urbanističko-tehničke uslove.