Budvi stigla naplata od 220 hiljada eura

Iako je prije pet godina formirana RTV Budva, spajanjem dva dotadašnja lokalna medija, ipak, račun Televizije Budva još nije ugašen, već ona i dalje “živi”, kao privredni subjekt

199 pregleda4 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
21.03.2018. 07:14h

Nikad realizovani ljetnji program Televizije Budva, koji je prije 11 godina, trebalo da promoviše metropolu turizma, koštaće sada budžetske potrošače gotovo 220 hiljada eura. Apelacioni sud odbio je žalbu Opštine Budva i prihvatio tužbu budvanske kompanije „Copyright“ iza koje stoji Marko Kentera, da joj lokalna uprava isplati 198.995,81 eura sa kamatom.

Time je prihvaćena presuda Privrednog suda iz maja prošle godine na koju se žalila Opština Budva. Opština će osim presuđene sume, dodatno platiti sudske troškove od 1.200 eura, te kamatu koja će biti zaračunata od 1. marta 2016. do isplate, što je dodatnih 20 hiljada eura.

Najnovijom presudom, sadašnjoj lokalnoj upravi su ponovo stigli na naplatu brojni ugovori, koje je prethodna DPS vlast ostavila u amanet, a koji tek sada dobijaju sudske epiloge. Prije nekoliko dana slična presuda za streljački klub „Snajper“ olakšala je opštinsku kasu za više od 300 hiljada eura.

Aktuelna gradska uprava, posebno Demokrate u više navrata su javno optuživale Kenteru da stoji iza brojnih sumnjivih ugovora zaključivanih sa Opštinom, Grad teatrom i Turističkom organizacijom Budva, koji nikada nijesu realizovani, da bi kroz sudske procese, dobijali enormne iznose.

On je to demantovao navodeći da je riječ o nepoštovanju ugovorenih obaveza, što je dokazivao u sudskim postupcima.

Sve je počelo davne 2007. Tadašnja Televizija Budva zaključila je ugovor sa „Copyrightom” o realizaciji ljetnjeg programa vrijednog 115 hiljada eura. Potpis na ugovor o ljetnjem programu, po nalogu

Savjeta i Upravnog odbora, stavila je tadašnja direktorka Milena Lubarda.

Ipak, kako Televizija nije uspijevala da vrati dug, “Copyright” ju je tužio. Sudskom presudom iz 2011. sud je presudio protiv Televizije Budva. Kada je presuda postala pravosnažna uslijedila je blokada računa Televizije Budva, koju nije uspio da spriječi tadašnji direktor TV Budva Mili Prelević. Problem nijesu mogli da riješe direktori koji su se mijenjali.

U međuvremenu, odlukom Skupštine opštine dolazi do spajanja tadašnje Televizije Budva i Radija Budva, nastaje javni emiter Radio Televizija Budve. Novopostvaljenom direktoru Draganu Klariću ostavljen je u amanet ogroman dug televizije. Savjet RTV Budva je ovlastio Klarića da nađe rješenje, a Opština je pokušavala, na šta ju je i Statut kao osnivača obavezao, da pronađe rješenje.

Prije tri godine pronalazi se rješenje da Opština preuzme dug kako bi se kamata zaustavila, jer je zbog nesolventnosti Televizije dug narastao sa 115.000 eura na 198.000 eura tokom perioda od osam godina.

Ipak, to što je potpisao tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović, njegov nasljednik Srđa Popović nije prihvatio, pa je u februaru 2016. podnio tužbu Privrednom sudu, protiv RTV Budva i „Copyrighta“, tražeći da se ugovor o preuzimanju duga, proglasi ništavnim.

Privredni sud u junu te godine odbio je kao neosnovan zahtjev Opštine, smatrajući da je ugovor koji su Rađenović i predstavnici RTV Budva i „Copyrighta“ potpisali validan i zakonit.

To je u januaru ove godine potvrdio i Apelacioni sud, koji je takođe odbacio žalbu Opštine na presudu Privrednog suda. Nakon toga „Copyright“ je ponovo presavio tabak, tražeći da mu Opština isplati dugovanje lokalne medijske kuće.

Iako je prije pet godine formirana Radio Televizija Budva, spajanjem dva dotadašnja lokalna medija, ipak, račun Televizije Budva još nije ugašen, već ona i dalje “živi”, kao privredni subjekt. Upravo na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine, koja zbog nedostatka kvoruma nije održana minulog ponedjeljka, je bila odluka o skraćenom postupku likvidacije Javnog radio difuznog servisa TV Budva.

Opština je ove godine za RTV Budva izdvojila 850 hiljada eura, najviše u protekloj deceniji.

“Copyright” je bila dio kriminalne grupe

Firma „Copyright“ bila je dio budvanske kriminalne grupe na čijem je čelu bio Svetozar Marović i to je priznala pred Specijalnim tužilaštvom sa kojim je prije dvije godine i zaključila sporazum o priznanju krivice.

“Copyright” je nagodbom sa tužiocima priznala da je u poslu sa budvanskom Opštinom za svoj račun protivpravno prisvojila 2.191.312 eura.

Prema sporazumu, “Copyright” se obavezao da Opštini Budva u dvije rate uplati 724 hiljada eura, a ostatak štete firma nadoknadi tako što će Opštini Budva prenijeti pravo svojine na nepokretnosti koje je vještak procijenio na iznos od 1.500.000 eura.

Novčana kazna je uplaćena, a Opštini je preknjiženo 150 hiljada kvadrata zemlje.