Liga Evrope: Arsenal i Čelsi za istoriju engleskog i evropskog fudbala

Moguće londonsko finale u Azerbejdžanu 29. maja, Valensija i Ajntraht žele da poremete planove engleskim klubovima

779 pregleda0 komentar(a)
Gol Obamejanga za 3:1 u 91. minutu duela sa Valensijom, Foto: Reuters

Arsenal je u posljednjih dvadesetak dana doživio debakl u Premijer ligi i samo mu je ostala teoretska šansa da se plasira u Ligu šampiona nakon dvije godine pauze.

Ispostavilo se da je mnogo „čistiji” put do elite upravo na međunarodnoj sceni - kroz Ligu Evrope, gdje su „tobdžije” na korak od finala, nakon što su redom u nokaut fazi pobjeđivali BATE, Ren i Napoli.

Večeras ih na „Mestalji” čeka revanš polufinala sa Valensijom, nakon što su prije sedan dana u Londonu slavili 3:1. Arsenal je tim koji može da nadoknadi svaki minus kada igra najbolji fudbal, ali i koji može sve da uprska. Zato pred duel sa „slijepim miševima” stoji mnogo znakova pitanja, pogotovo zbog očajne odbrane engleskog tima.

- Nije gotovo, znam dobro kakav nas meč čeka na „Mestalji” - rekao je menadžer Arsenala Unaj Emeri, bivši trener Valensije.

Osvajač Lige Evrope igraće u Ligi šampiona naredne sezone.

- Evropski trofej sam po sebi vrijedi mnogo. A kada donosi i plasman u Ligu šampiona, onda je još važniji. Sada mislimo samo na Valensiju - istakao je Emeri, koji je Ligu Evrope osvajao tri puta sa Seviljom.

Valensija je, s druge strane, u seriji od osam pobjeda na „Mestalji” u Ligi Evrope, takmičenju koje je osvajala 2004. dok se još zvalo Kup Uefa.

- Zaslužili smo bolji rezultat u Londonu i nismo smjeli da dozvolimo treći gol u sudijskoj nadoknadi. Natjerali smo Arsenal da pati kod kuće, na svom terenu moramo da budemo još agresivniji - kaže napadač Valensije Kevin Gameiro.

A na „Stamford bridžu” se sprema spektakl nakon što su Čelsi i Ajntraht u Frankfurtu odigrali bez pobjednika - 1:1.

- Zadovoljan sam igrom u prvom meču, rezultatom nisam. Sada ne bih imao ništa protiv da bude obrnuto, samo da dođemo do finala - ističe menadžer Čelsija Mauricio Sari.

Njemački tim je na posljednjih 14 gostovanja u Evropi postizao makar po gol. Taj niz mora da se nastavi i u Londonu ako želi da izbori vizu za finale u Bakuu 29. maja.

Čelsi i Ajntraht imaju dva najbolja strijelca Lige Evrope ove sezone - Olivije Žiru je dao 10 golova, dok je Luka Jović mreže tresao devet puta.

Ukoliko Čelsi i Arsenal izbore finale, prvi put u istoriji fudbala dogodiće se da će u borbi za pehar u dva evropska takmičenja igrati timovi iz jedne zemlje.

U finalu Lige šampiona sastaće se Liverpul i Totenhem.