SO Herceg Novi : Opozicija kritikovala lokalnu, a pozicija državnu vlast

Opozicioni odbornici DPS-a pohvalili su transparentnosti lokalne uprave, ali kritikovali neefikanost lokalne administarcije

678 pregleda1 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
14.05.2019. 16:17h

Opština Herceg Novi je najtransparentnija u Crnoj Gori, ustvrdio je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta predsjednik Opštine, Stevan Katić.

On je naveo i da su među onima koji najbrže primjenjuju izmjene propisa i zakona, a da sa druge strane mjesecima čekaju na saglasnost državnih organa na važna dokumenta, kao što su Program privremenih objekata, Odluke o komunalnoj naknadi, Odluke o grbu i zastavi.

Apostrofirao je (ne)rad Uprave za zaštitu spomenika u Kotoru na čije mišljenje o projektima i idejnim rješenjima čekaju mjesecima.

Opozicioni odbornici DPS-a pohvalili su transparentnosti lokalne uprave, ali kritikovali neefikanost lokalne administarcije.

“U izvještaju nije ni spomenuto koliko je zaposlenih u Opštini, a obećanje je bilo svih vladajućih partija da će doći do racionalizacije”, konstatovao je odbornik DPS Dragan Janković.

Kolektor još nije završen, gradnja škole u Igalu nije počela, jer Opština nije ponudila adekvatnu lokaciju, stara škola koja je i zadužbina u Srbini se urušava, nabrajao je Janković i podsjetio na predizborna obećanja Demokrata u Herceg Novom koja nisu ispunjena: da će “odbraniti” bolnicu Meljine, staviti moratorijum na privatizaciju Instituta, ukinuti putarinu na putu Meljine - Petijevići.

Katić je kazao da će kolektor biti u funkciji do početka ljetnje sezone, da je gradnja škole u Igalu u nadležnosti Ministarstva prosvete, ali da u Opštini još nisu dobili odgovor da li je dovoljna kvadratura placa koji su ponudili za izgradnju škole, kao i da iz Ministarstva nema odgovora za sudbinu ruševne škole u Srbini i palate Burovina koja pripada Muzičkoj školi.

“Vladi smo ponudili da država preuzeme put Meljine - Petijević, I da se kroz kapitalni budžet otplati koncesionaru 5 miliona eura i umjesto naplatne rampe napravi novi granični prelaz sa BiH, ali odgovora nije bilo.

“Imam utisak da smo zaboravljeni od države i svih”, zaključio je Katić.

Izvještaji o stanju uređenja prostora u prošloj godini, program uređenja u ovoj godini opozicioni odbornici DPS-a Dragan Janković i Mladen Kadić ustvrdili su da su izvještaji preopširni sa ”puno nepotrebnih podataka koje nemaju smisla, a s druge strane nepotpun i neprecizan”.

Kako je Kadić rekao u izvještaju je navedeno da je u prošloj godini izdato 136 urbanističko tehničkih uslova i 25 rješenja o građevinskim dozvolama, po prethodno započetoj proceduri.

Uz konstataciju da uređivanje prostora isključivo zavisi od ubiranja naknada za komunalno opremanje, Kadić je istakao da u dokumentu nedostaje podatak koliko je glavni gradski arhitekta dao saglasnosti na idejna rješenja na osnovu kojih je naplaćena naknada i kom iznosu je riječ, kao i podaci o legalizaciji bespravnih objekata.

Smatra da je nonsens što je lokalna TO veći investitor nego Agencija za izgradnju i razvoj.

Usvojena su oba dokumenta o uređenju prostora i izvještaj o radu predsjednika Opštine

Odbornici DPS a su napustili sjednicu prije završetka sjednice SO .

“I danas, kao i na nekim ranijim sjednicama, odbornici vladajuće koalicije nisu imali kvorum, ali su odbornici DPS obezbjeđivali kvorum lokalnom parlamentu svjesni značaja odluka koje su bile na dnevnom redu, kako za grad tako i za građane. Tako smo se ponašali i danas. Sjednicu smo napustili kada su na dnevnom redu bila imenovanja, jer Klub odbornika DPS nema ambiciju da vodi kadrovsku politiku aktuelne vlasti”, kazao je predsjednik OO DPS Slobodan Radović Krušo.