Bar: Kontrolisana i jahta koja je nekada pripadala Svetozaru Maroviću

Sagovornik iz policije koji je zahtijevao anonimnost rekao je "Vijestima" da su sa crnogorskim insprektorima bile i kolege iz Holandije, Njemačke i Francuske koji su takođe provjeravali i brodska dokumenta, kao i da je među jahtama koje su kontrolisane bila i "Sara"

5692 pregleda3 komentar(a)
Detalj iz jedne od barskih marina, Foto: Radomir Petrić
15.05.2019. 17:39h

Crnogorska policija danas je u obje marine u Baru sprovela opsežnu kontrolu više luksuznih jahti i manjih plovila.

Među kontrolisanim brodovima, potvrđeno je nezvanično "Vijestima" sa više strana, bila je i jahta "Sara", koja je nekada pripadala odbjeglom šefu budvanske kriminalne grupe i bivšem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću.

Iz policije je "Vijestima" rečeno da službenici te institucije već treći dan sprovode takve kontrolne aktivnosti na primorju - od Ulcinja do Herceg Novog, sa ciljem da se otkriju ukradeni brodovi i motori.

Sagovornik iz policije koji je zahtijevao anonimnost rekao je "Vijestima" da su sa crnogorskim insprektorima bile i kolege iz Holandije, Njemačke i Francuske koji su takođe provjeravali i brodska dokumenta, kao i da je među jahtama koje su kontrolisane bila i "Sara".

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva tvrdilo je početkom jula prošle godine da po njihovim evidencijama jahta "Sara" nije dolazila u crnogorske vode, iako je sedmicu prije toga fotografisana u budvanskoj marini.

Prije četiri godine vodio se sudski spor između austrijske kompanije "Heta Leasing" i Svetozara i Miloša Marovića oko naplate 9.980.076, jer su Marovići garantovali da će biti vraćen kredit koji je tadašnji "Hypo Leasing" (današnja "Heta"), 2008. dao ofšor kompaniji "Galaxy", registrovanoj na Svetom Vinsentu i Grenadinu. Tim novcem izrađena je jahta "Kenco".

Jahta nikada nije plaćena "Leasingu", pa je “Heta” prije četiri godne od Marovića sudskim putem tražila naplatu. Po ugovoru o lizingu, brod je zvanična svojina austrijske banke dok se ne isplati kredit. Plaćanje rata je, međutim, obustavljeno, a jahta je prije par godina nestala iz budvanske marine.

Vratila se kao "Sara" nakon što je, kako je "Vijestima" iz više izvora potvrđeno, kupio kontroverzni srpski biznismen kosovskog porijekla.