Pribilović: Sa razvojem tehnologije raste i rizik od zloupotreba

Centralna tema konferencije je “Jačanje nacionalne sajber bezbjednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou"

600 pregleda0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Zoran Đurić
17.05.2019. 11:03h

Crna Gora se nalazi na visokom mjestu u pogledu razvoja informacionih tehnologija i sajber bezbjednosti, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

“Međutim, u uslovima aktivnih pojava novih prijetnji i naši napori moraju pratiti takav tempo,” poručila je ona na drugoj regionalnoj Cyber Security konferenciji u Podgorici.

Centralna tema konferencije je “Jačanje nacionalne sajber bezbjednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou".

Pribilović je naglasila da porastom primjene savremenih tehnologija povećava se i broj korisnika a u korelaciji sa tim raste i rizik od zloupotrebe iste te tehnologije u nedozvoljene svrhe.

"Informacija danas predstavlja najvrijedniji resurs svake organizacije pa njihova pronevjera ili neautorizovano korišćenje može dovesti do pada poslovanja, gubljenja povjerenja od strane klijenata, pa čak i do gašenja kompanija. Veoma je bitno znati kako spriječiti ili brzo djelovati ukoliko dođe do ovakve situacije. Ovo se, naravno, ne tiče samo ljudi koji rade u IT sektoru, već gotovo svih zaposlenih u nekoj kompaniji,” istakla je ministarka.

Poručila je i da je adekvata odgovor na sajber prijetnje moguće dati jedino zajedničkim snagama, povezivanjem i razmjenom iskustava.

Sajber prostor se koristi i za širenje terorističke propagande i regrutovanje boraca, upozorio je Dragan Pejanović, državni sekretar i nacionalni koordinator za NATO.

Ambasadorka Izraela Alona Fiser Kam kazala je na konferenciji da globalno sajber tržište stalno raste.

“Sajber sigurnost je naš nacionalni cilj,” kazala je Fiser Kam.