Boris Džonson favorit za nasljednika Tereze Mej

Džonson je otišao vlade Tereze Mej u julu 2018. protiveći se njenom sporazumu o Bregzitu

350 pregleda1 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters

Boris Džonson, bivši gradonačelnik Londona i bivši britanski ministar spoljnih poslova, ima najveće izglede da zamijeni Terezu Mej na dužnosti premijera, pokazuje novo ispitivanje javnog mnjenja.

Džonsona podržava 39 odsto članova Konzervativne stranke obuhvaćenih "JuGav" (YouGov) ispitivanjem ove sedmice za Tajms.

Anketa je pokazala da je on u velikoj prednosti pred najvećim suparnikom, bivšim ministrom za Bregzit Dominikom Rabom, koji je dobio samo 13 odsto glasova, prenosi Hina.

Mej je pristala da će odrediti datum svojeg odlaska s mjesta predsjednice stranke nakon što parlament početkom juna ponovo glasa o sporazumu o Bregzitu koji je dogovorila s Evropskom unijom.

Džonson je ove sedmice kazao da se planira kandidovati za njenog nasljednika. Uspije li mu to, postao bi premijer. U Velikoj Britaniji, vođa vladajuće stranke je i predsjednik vlade.

Džonson je otišao vlade Tereze Mej u julu 2018. protiveći se njenom sporazumu o Bregzitu. Ove sedmice je kazao da želi da pomogne zemlji "da se vrati na pravi put".