Madona priredila iznenađene na Evroviziji palestinskom zastavom na leđima igračice

"Nadmetanje za pjesmu Evrovizije je nepolitički događaj i Madoni je to stavljeno dao znanja"

4323 pregleda4 komentar(a)
Madona, Foto: Reuters

Organizatori nadmetanja za Pjesmu Evrovizije pribojavali su se da će se neki od takmičara, pod pritiskom međunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od finasiranja i sankcije protiv Izraela, fokusirati na politiku u svom nastupu.

Na kraju, učinila je to Madona, specijalna gošća koja je svoj nastup prošle noći u finalu u Tel Avivu iskoristila da izrazi politički stav, navode danas izraelski mediji.

Dok je pjevala pjesmu "Future" oštre oči su mogle da vide da je dvoje njenih igrača okrenulo leđa i da je igrčica imala palestinsku zastavu, a njen partner izraelsku. Oni su se držali za ruke kao gest koegzistencije.

U zvaničnom saopštenju Evrovizije navedeno je da to nije bio dio probe, kao i da to nisu odobrili organizator Evropska radio difuzna unija (EBU), niti izraelski javni servis Kan.

"Nadmetanje za pjesmu Evrovizije je nepolitički događaj i Madoni je to stavljeno dao znanja", navedeno je u saopštenju.

Nekoliko igrača nosilo je gas maske tokom nastupa uz krune od cvijeća.

Madona i njena pratnja sa preko 100 ljudi stigla je u Izrael u privatnom avionu izraelsko kanadskog milijardera Silvana Adamsa koji je dijelom i finansirao njen nastup, nadajući se navodno da će to doprinijeti pozitivnom imidžu Izraela kao domaćinu Evrovizije i interesu da se slično nadmetanje održi i u Sjevernoj Americi.

Adams je rekao prošle nedjelje da je Madona istinski prijatelj Izrael i da zna da ono što kažu oni iz svijeta BDS nije istina.

Madonin nastup bio je četvrti u Izraelu, a prethodno je gostovala 1993, 2009. i 2012.

Pop ikona je posjetila Izrael još nekoliko puta zainteresovana za pokret jevrejske mistike, kabale, u okviru kojeg je prihvatila jevrejsko ime Ester.

Pobednik 64. takmičenja za pjesmu Evrovizije, održanog pod motom "Usudi se da sanjaš" je predstavnik Holandije Dankan Lorens koji je bio glavni favorit.