Vlada šest godina zakidala na minimalcu

Vlada usvojila “polugodišnju minimalnu zaradu” priznajući da je trebalo usklađivati od 2013. godine

6432 pregleda6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je u četvrtak usvojila odluku o povećanju minimalca na 222 eura, navodeći da “minimalna zarada u Crnoj Gori na polugodišnjem nivou iznosi 222 eura” i da se primjenjuje od 1. jula. Time je Vlada priznala ono što su sindikati tvrdili godinama da se minimalna zarada mora usklađivati na svakih šest mjeseci, na osnovu rasta drugih parametara, što Vlada nije radila od 2013. godine. Time su zakinuti radnici koji su bili osigurani na minimalnu zaradu.

I u odluci kojom je posljednji put u aprilu 2013. godine utvrđena minimalna zarada na 193 eura navedeno je da je riječ o polugodišnjoj minimalnoj zaradi, ali se ona pretvorila u šestogodišnju.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” su juče potvrdili da termin “na pologodišnjem nivou” znači da je to minimalna zarada utvrđena za neredni šest mjeseci.

“Shodno članu 80 Zakona o radu Vlada na predlog Socijalnog savjeta, na polugodišnjem nivou, utvrđuje iznos minimalne zarade na bazi određenih parametara (kretanja cijena...). To znači da bi dva puta godišnje trebalo da se razmatra iznos minimalne zarade i ako postoje razlozi, da se koriguje njen iznos. Predlogom novog Zakona o radu smo predvidjeli da se to radi jednom godišnje”, naveli su iz Ministarstva.

To znači da je Vlada konačno priznala svoju obavezu i da će se minimalna zarada od sada usklađivati, zasada na šest mjeseci a ako se usvoje najavljene izmjene zakona jednom godišnje.

Prema Zakonu o radu zaposleni ima pravo na minimalnu zaradu za standardni učinak i puno radno vrijeme, odnosno radno vrijeme koje se izjednačava sa punim radnim vremenom. Minimalna zarada, shodno pomenutom članu, ne može biti niža od 30 % prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnom polugodištu, prema zvaničnom podatku koji utvrđuje Monstat. Navedeno je i da iznos minimalne zarade utvrđuje Vlada na predlog Socijalnog savjeta na polugodišnjem nivou.

Članom 16 Opšteg kolektivnog ugovora propisano je da utvrđeni iznos minimalne zarade ne može biti niži od nacionalne apsolutne linije siromaštva prema podacima Monstata. Posljednja izračunata linija siromaštva je za 2017. godinu i iznosila je 192,42 eura, odnosno nepuni euro manja od tadašnjeg iznosa minimalne zarade.

Unija slobodnih sindikata je prije tri godine tražila povećanje minimalne zarade na polovinu prosječne, a tada je kampanju o povećanju minimalne zarade pokrenuo i SDP preko peticije i zvaničnih zahtjeva parlamentu za izmjenu zakona, ali je vladajuća većina odbijali da to uvrsti u dnevni red i raspravlja o toj temi.